2024. március 28., csütörtök

Szünidei program kisdiákoknak és kamaszoknak

A szabadkai VM4K két héten át három táborral várja az érdeklődőket

A szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- Kulturális Központban tegnap három tábor vette kezdetét. A Kreatív kalandok és az Élményalapú vizuális programozás informatikai tábort délelőttönként, az Én és a világ elnevezésű kamasztábort pedig délutánonként rendezik meg. Mindhárom tábor ingyenes a résztvevők számára. A férőhelyek gyorsan beteltek. A Kreatív kalandok tábor első napján a kicsik ismerkedős játékokat játszottak, maszkokat készítettek, illetve a bábművészettel is megismerkedhettek.

– A mai naptól kezdve háromféle tábor zajlik két héten keresztül nálunk. Az egyik a 6–10 éves korú gyermekeknek szóló Kreatív kalandok tábor, amely minden hétköznap 8-tól 12 óráig tart. Különféle tematikus napokat tartunk, hiszen a gyerekek a meghívott előadók segítségével különböző szakmák rejtelmeibe láthatnak bele. Emellett minden hétköznap 9-től 11 óráig az informatikatermekben az Élményalapú vizuális programozás informatikai táborban tizenhat gyermek ismerkedhet meg a kódolás és a programozás alapjaival. Az idén bevezettük a kamasztábort is, amelyben 12–15 éves fiatalok jelentkezhettek. Ez a tábor is nagy népszerűségnek örvendett, és gyorsan megtelt a tizenhat férőhely. A fiatalok megismerkedhetnek a fotózással és a vlogolással. Emellett önismereti előadásokat is hallhatnak. Olyan témákat kerestünk, amelyek a kamaszokat érdeklik – nyilatkozta tegnap Kosányi Tamás, a VM4K képzési referense.

Az első nap az Én és a világ kamasztábor résztvevői a legók világában kalandozhattak, megtanulhatták a vlogkészítés alapjait, valamint személyiségfejlesztő, önkifejezést erősítő improvizációs gyakorlatokat is kipróbálhattak.

– A kamaszokat szeretném megismertetni a programozás világával, de nem azzal, amelyet ők kívülről látnak, ami azt eredményezi, hogy egész nap a gép előtt ülnek. Inkább a háttérmunkát szeretném bemutatni, vagyis azt, hogy mi vezet oda, hogy valaki programozóvá váljon. Első nap tervezünk, mivel a programozás legfontosabb része a tervezés. Szeretnék rávilágítani arra, hogy tervezés nélkül nagyon nehéz jó programokat írni. A következő nap folyamán azt, amit megterveztek, legókockából fogják megépíteni. Játékosan szeretném felvezetni a komolyabb munkát, ugyanis a tábor további részében a legórobotokkal fogunk foglalkozni – mondta Bálint Nóra matematika-informatika tanár.

Ric Karolina azért várta a tábort, hogy új dolgokat tanulhasson.

– Azért jelentkeztem, hogy érdekes dolgokat tanulhassak, és hogy új barátokat találjak. Nagyon érdekel az arcápolás, mivel sok mindent lehet hallani ezzel a témával kapcsolatban – osztotta meg velünk Ric Karolina.

Ma is folytatódnak a VM4K táborai. A Kreatív kalandok táborban a labdarúgásé lesz a főszerep, hiszen a gyerekek csapatépítő játékokon vehetnek részt, pólókat dekorálhatnak, mezeket készíthetnek, valamint megismerkedhetnek egy futballedző munkájával. A délutáni kamasztáborban a résztvevők elkészíthetik a legórobotokat, szó lesz a hivatásválasztásról és a művészi kifejezésről, valamint arcápolási tippeket is hallhatnak.