2024. április 16., kedd

Mától új közlekedésbiztonsági rendszer

Autóban ülve minden fontos információról értesülhetünk

Mától, azaz július 1-jétől rádióműsoron keresztül értesítik a sofőröket arról, ha valahol az útvonalon baleset történik vagy egyéb olyan körülmény alakul ki, ami veszélyezteti a forgalomban résztvevők biztonságát.

A Belgrádi 202-es Rádió, a Szerbiai Rádió és Televízió stábjának közvetítésével, minden fontos értesítés esetén megszakítja majd műsorát.

Milica Kuburović, a Belgrádi 202-es Rádió fő- és felelős szerkesztője elmondta, az információ mindenki számára elérhetővé válik, amennyiben az autórádió TA opcióját bekapcsolja. Ekkor lényegtelen, hogy éppen hallgatjuk-e a rádiót vagy nem, CD-ről, USB-készülékről szól-e a zene a gépkocsiban, esetleg más adó műsorát hallgatjuk, a Belgrádi 202-es Rádió információi meg fogják szakítani a műsort minden fontos értesítés esetén.

Mától az autóúton, de az Ibar menti főúton is, Belgrádtól Kraljevón át az útszakasz további részéig mindenütt elkezdik a rendszer alkalmazását – fejtette ki Kuburović, aki azt is elmondta, reggel már beérkeztek az első tesztüzenetek.

A rendszer úgy működik, hogy a Szerbiai RTV munkatársainak információit egy erre a célra létrehozott rendőri bizottság szelektálja és dönti el, mi számít olyan információnak, amely miatt a közlekedésbiztonság szempontjából megszakítható a műsor – tette hozzá a fő- és felelős szerkesztő.

A projektum célja növelni az utakon a sofőrök biztonságérzetét, idejében tájékoztatni a biztonsági kockázatokról és az előre nem látható helyzetekről, útviszonyokról. Előkészítése nyolc hónapja tart, az új közlekedésbiztonsági rendszer a rendőrség, az SZRTV, a Szerbiai Utak Közvállalat és az elektronikus sajtó működésének szabályozásával foglalkozó Műsorszórási Műszaki Közvállalat együttműködésének eredménye.