2024. március 29., péntek

Kulturális örökségünk bűvkörében

Tizenhat magyarországi és vajdasági fiatal vesz részt a zentai Történelmi Levéltár és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark közös táborában

Kiváló hangulatban kezdődött meg Zentán az a magyarországi és vajdasági középiskolás fiatalok számára meghirdetett tábor, amelyet a zentai Történelmi Levéltár és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark által közösen megvalósított Élő archívumok – A közös kulturális örökség ereklyéi elnevezésű IPA-projekt keretében hívtak életre. Az igen sokszínű programmal kecsegtető tábor résztvevői a rendezvény ideje alatt Vajdaság számos nevezetességével, valamint térségünk kulturális örökségének meghatározó elemeivel is megismerkednek majd.

A fiatalok a zentai Történelmi Levéltárban őrzött értékekkel is megismerkedtek (Máriás Endre felvétele)

A fiatalok a zentai Történelmi Levéltárban őrzött értékekkel is megismerkedtek (Máriás Endre felvétele)

– A zentai Történelmi Levéltár és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark közös Élő archívumok – A közös kulturális örökség ereklyéi elnevezésű projektjének, amely tavaly március óta zajlik, fő feladata, hogy felkutassa és bemutassa a dél-alföldi régiónak azokat a 19. század végéről, illetve a 20. század elejéről származó ipari és agrártörténeti értékeit, amelyekre mostanáig nem irányult kellő figyelem. Ezek az értékek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark részéről elsősorban a felújított és kiállított mezőgazdasági eszközöket és gépeket ölelik fel, a zentai Történelmi Levéltár részéről pedig olyan iratokat, amelyek által megismerhetjük a korszak gazdasági életét. A levéltári kutatások eredményeit a levéltárosok, a néprajzkutatók és a történészek dolgozzák fel, akik ezt követően be is mutatják azokat különféle eseményeken és publikációkon keresztül – magyarázta Fodor István, a zentai Történelmi Levéltár igazgatója, aki elmondta, a csütörtökön kezdődött tábor keretében a középiskolás diákok a koruknak megfelelő formában ismerkedhetnek meg a projekttel, a projektben részt vevő intézményekkel, valamint kulturális örökségünk kiemelt fontosságú elemeivel.

– A tábor programja kirándulásokat, valamint a különféle közgyűjteményekben, köztük levéltárakban és múzeumokban tett látogatásokat foglal magában, illetve a fiatalok egy teljes napot a projektpartnerünknél töltenek Ópusztaszeren, ahol minden bizonnyal szintén maradandó élményekkel gazdagodnak majd, ami azért rendkívül fontos számunkra, mert az elsődleges célunk a fiatalok minél eredményesebb bevonása a kulturális örökségünk aktív ápolásába – fogalmazott a zentai Történelmi Levéltár igazgatója, aki az Élő archívumok – A közös kulturális örökség ereklyéi elnevezésű IPA-projektum kapcsán elmondta, a tavalyi év végén Zentán, Szabadkán és Szegeden is befejeződött a tervezett levéltári kutatás, elkészült a kutatás eredményeit magában foglaló cégadatbázis, és megjelent az első tanulmánygyűjtemény, amely a régió agrár- és ipartörténeti múltját mutatja be.

– Az adatbázis a bácskai Tisza mente településein – Adán, Adorjánon, Magyarkanizsán, Martonoson, Moholon és Zentán – működő, a Szabadkai Királyi Törvényszék által, valamint a Szegeden és vonzáskörzetéhez tartozó településeken – Hódmezővásárhelyen, Horgoson és Ópusztaszeren – működő, a Szegedi Királyi Törvényszék által vezetett cégjegyzékbe 1876 és 1920 között bejegyzett cégek adatait tartalmazza, a tanulmánykötet célja pedig az, hogy a muzeális értékek és a történeti értékű dokumentumok felhasználásával egységes, komplex képet nyújtson a 19–20. század paraszti, mezőgazdasági társadalmáról és annak életéről. A kiadvánnyal a lehető legközérthetőbb stílusban szerettük volna megszólítani az olvasókat, ilyen módon kísérelve meg bevezetni az érdeklődőket a közgyűjtemények izgalmas világába. A zentai és a szabadkai kutatások eredményeként megjelent a projekt első forráskiadványa is Cégjegyzék I. – A Szabadkai Királyi Törvényszéken bejegyzett martonosi, magyarkanizsai, zentai, adai és moholi cégek jegyzéke 1876 és 1920 között címmel, Molnár Tibor szerkesztésében – hangsúlyozta Fodor István, hozzáfűzve, a projekt honlapján, amely a www.ipalives.com címen érhető el, minden érdeklődő naprakész információkat találhat nemcsak a projektről, hanem az abban részt vevő partnerekről, az elért eredményekről, valamint a tervezett eseményekről is.

Az Élő archívumok – A közös kulturális örökség ereklyéi elnevezésű IPA-projekt keretében megvalósuló táborban összesen tizenhat középiskolás fiatal, köztük nyolc magyarországi és nyolc vajdasági diák vesz részt, akik közül ottjártunkkor többen is hangsúlyozták, hogy már az első napok során is olyan maradandó élményekkel gazdagodtak, amelyek minden bizonnyal egész életük során végigkísérik majd őket, majd hozzátették, abban bíznak, hogy a hátralévő napokban is számos izgalmas élményben lehet majd részük a több szempontból is különlegesnek tekinthető tábornak köszönhetően.