2024. április 17., szerda

Tapasztalat- és élménycsere

Barátság szövődött a tornyosi és a kunszentmártoni iskola között

A tornyosi Tömörkény István iskola és a Kunszentmártoni Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusai találkoztak csütörtökön Zentán, hogy a több mint két éven keresztül együtt megvalósított Közös úton, közös célért kreatívan elnevezésű program keretében szakmai megbeszélést, közös, ünnepi tantestületi ülést tartsanak.

Az együttműködést a pályázat lezárulását követően is folytatni fogják (Fotó: Horváth Zsolt)

Az együttműködést a pályázat lezárulását követően is folytatni fogják (Fotó: Horváth Zsolt)

A magyarországi pedagógusokat Perpauer Attila, a községi tanács oktatási és művelődési ügyekkel megbízott tagja, a tornyosi Tömörkény István Általános Iskola tanári kara, valamint Homolya Ákos, a Rákóczi Szövetség helyi ifjúsági szervezetének elnöke fogadta. Perpauer Attila kifejtette, a két iskola együttműködésének köszönhetően mindkét településen több közös projektumot valósítottak meg, ugyanakkor a két oktatási intézmény közelebb kerüléséhez az Európai Tehetségpont-rendszer is jelentős mértékben hozzájárult, a közeljövőben pedig a projektum lezárásaként júliusban Kecskeméten is rendeznek egy nagyszabású találkozót.

A program részeként az elmúlt időszakban hat alkalommal szerveztek testvériskolai találkozókat: egyet-egyet Tornyoson és Kunszentmártonon, a többit pedig Cserkeszőlőn, Szarvason, Szegeden és Sarródon, míg a projektumot lezáró összejövetelre Kecskeméten kerül sor – magyarázta Szilágyi Erzsébet, a Kunszentmártoni Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, hozzátéve, az intézmények diákjai és pedagógusai ezeknek a találkozóknak köszönhetően megismerhették Magyarország kulturális és természeti örökségét, amelyeket ugyan mindannyian ismernek, ám – mint mondták – egészen más személyesen is megtapasztalni, végigjárni ezeket a különleges helyszíneket.

A tantestületi ülésen egyebek mellett szó esett arról is, hogy a két iskola mennyire különböző feltételek közepette működik, arról, hogy a tornyosi iskola milyen komoly eredményeket ért el az elmúlt időszakban, valamint arról is, hogy a két oktatási intézmény vezetői és tanárai milyen sokat tanulhatnak egymástól.

– Amennyiben nemzeti összetartozásról beszélünk, számomra rendkívül fontos, hogy ez ne egy nap vagy egy ünnep formájában valósuljon meg, hanem abban, hogy az anyaországban és a határon túli területeken élő magyarok találkozhassanak egymással, minél jobban megismerjék egymást, és hogy a gyermekek figyelmét is felhívjuk a nemzeti összetartozás fontosságára – emelte ki a kunszentmártoni iskola igazgatónője, aki hozzáfűzte, azt is nagyon fontosnak tartja, hogy a magyarországi gyerekek is szívügyüknek érezzék azt, hogy a határon túli magyarsággal napi kapcsolatot tartsanak. Szilágyi Erzsébet szerint a pedagógusok és a diákok között is olyan barátságok alakultak ki, amelyeknek nemcsak örülnek, hanem komoly értékként is tekintenek rájuk. Az igazgatónő elmondta, hogy a projektumnak köszönhetően maguk is megtapasztalhatták, miképpen lehet mostohább körülmények közepette is olyan színvonalas pedagógiai munkát végezni, mint amilyen a tornyosi iskolában folyik.

– Hatalmas dolgokat valósítanak meg, magunk is megtapasztaltuk, milyen feltételek mellett dolgoznak itt, Vajdaságban, miképpen oldják meg a felmerülő nehézségeket, valamint azt is, mik a közös gondjaink, mik a közös örömeink, amelyeket mind a ketten hasonlóképpen élünk meg – fogalmazott a magyarországi iskola elöljárója.
Perpauer Attila a tornyosiak részéről elmondta, hogy az együttműködésnek és a pályázatnak köszönhetően megtapasztalták, hogy Magyarország milyen nevezetességekkel, kulturális örökségekkel rendelkezik, és megbizonyosodhattak arról, hogy egészen más élőben látni ezeket, egészen más a természetvédelmi parkokban szerzett élmények alapján tanítani ezekről, mint csupán a tankönyvek alapján. Hozzátette, mind a kunszentmártoni közösség, mind az ottani iskola részéről igen nagy befogadókészséget tapasztaltak, mivel a kezdetekben csupán telefonon beszéltek egymással, később azonban olyan kapcsolatrendszert sikerült kialakítani, amely hosszabb távon is igen gyümölcsöző együttműködést eredményezhet majd.

A két iskola elöljárói egyetértettek abban, hogy a pályázat lezárulását követően is folytatni fogják az együttműködést, az ugyanis – mint mondták – minden érintett pedagógus és diák javát szolgálja.