2024. április 20., szombat

Elfogadták a zárszámadást

Ülésezett a kishegyesi községi képviselő-testület – Módosult az idei költségvetés – Informatikai fejlesztések – Új beruházó érkezik

Pénteken tartotta 29. rendes ülését Kishegyes községi képviselő-testületének  jelenlegi összetétele. A mostani ülésnek összesen 11 napirendi pontja volt, köztük több lényeges is. A képviselők elfogadták a tavalyi évi zárszámadást, emellett módosították az idei költségvetést. Baranyi Szilárd, az önkormányzat pénzügyi osztályának vezetője arról számolt be lapunknak, hogy sikeresen zárták a tavalyi pénzügyi évet.

Harmadszor módosult az idei községi költségvetés (Lakatos János felvétele)

Harmadszor módosult az idei községi költségvetés (Lakatos János felvétele)

– A tavalyi évi költségvetés minden felhasználó számára biztosította a működéshez szükséges pénzt. Ez azt jelenti, hogy nagymértékben meg tudták valósítani a betervezett munkákat, és nem volt fennakadás a tevékenységükben. Fontos megemlíteni, hogy egyes beruházások megkezdődtek a tavalyi évben, amit a zárszámadás magában is foglal. Ezeket a beruházásokat az idei évben fogjuk befejezni. Tavaly egy bizonyos többletet valósítottunk meg a költségvetésben. Ezt áthoztuk a 2019-es évre, és a felosztását előirányoztuk az idei költségvetésben – számolt be az osztályvezető, majd arról is szólt, hogy az idei költségvetést most módosították harmadszor. Szerencsére ez egyszer sem hiány miatt történt.

– Mindháromszor azért módosítottuk a költségvetést, mert nyertünk bizonyos pályázatokon, és ezeket be kellett építeni a költségvetésbe. A legnagyobb összegszerű változtatásra egy nagyberuházás, a víztisztító berendezés létesítése miatt volt szükség. Ennek a költségei a kivitelezési terv szerint magasabbak lesznek, mint az előzetes terv alapján azt felbecsülték. Ezzel az összeggel meg kellett emelnünk a jövő évi nagyberuházások összegét, amit a tartomány fog biztosítani számunkra. Emellett költségvetési felhasználók kaptak pénzeket a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től és a tartományi kormánytól. Ezt is beépítettük a költségvetésbe, emellett azokat az összegeket is, amiket a kishegyesi és a bácsfeketehegyi helyi közösségek kaptak az információs rendszerek javítására, bővítésére – tudtuk meg Baranyitól, aki arról is szólt, hogy az önkormányzat is kapott pénzt az önkormányzati minisztériumtól informatikai fejlesztésekre, elsősorban archiválásra. A mostani költségvetés-módosításba ezt is belefoglalták.

A 29. ülésen a képviselők elfogadták a község területrendezési tervének módosítását is. Erre egy ipari beruházás miatt volt szükség, számolt be lapunknak Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke.

– Megkerestek bennünket beruházók, hogy egy bizonyos területre csarnokokat szeretnének építeni. Történetesen olyan területről van szó, amely a régi rendezési terv szerint erdősávnak volt előirányozva, de ezen a részen egyetlen fa nincs. A Vajdaság Erdei Közvállalattal egyeztettünk és az erdősítésre szánt területet máshol jelöljük ki. Ez azt jelenti, hogy az elsődleges helyen megépülhetnek az ipari létesítmények, de az erdősítés is meg fog történni egy másik helyszínen – mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy változás lesz a község területén áthaladó közút kapcsán is. A község mindhárom településének a központján áthalad egy másodrangú közút, mintegy 7 kilométer hosszúságban. Erre vonatkozóan hamarosan elkészül egy terv, amely meghatározza az útburkolati jelek és útjelzőtáblák  „kihelyezését”, és egyéb karbantartással kapcsolatos dolgokat. Amikor ez a terv elkészül, akkor az önkormányzat ezt az útszakaszt átadja karbantartásra a Szerbia Utai Közvállalatnak. Ez azt is jelenti, hogy a karbantartási költségeket a jövőben a közvállalat fogja állni, számolt be Szűgyi.