2024. március 28., csütörtök

Újra lesz piac

Július végére befejeződnek a munkálatok Beglukon
(Paraczky László felvétele)

(Paraczky László felvétele)

A szenttamási Begluk városrész egyik legforgalmasabb útkereszteződése az Október 19-e utca és a Pero Segedinac utca (ún. Szegedi út) kereszteződése, vagy ahogyan a szenttamásiak ismerik, a Svaštar és környékén. Évtizedekig ezen a helyen volt a vasárnapi (kis) piac, amelyet néhány évvel ezelőtt kihelyeztek a település szélére, a rajcsúri városrészre. A piac az egykori begluki helyi közösség (később posta) épületével szemben, az egykori malom, továbbá az ezt behatároló területen volt, ahol sohasem épült ki a csatornahálózat, így az esőzések és hóolvadás következtében sokszor megállt a víz, és kisebb tavak képződtek. A beglukiak nagy bosszúságára az itt zajló intenzív forgalom és az időjárás (esővíz) gyakran tönkretette az aszfaltot, a területen hatalmas kátyúk keletkeztek, amelyeket folyton kerülgetni kellett, hogy eljussanak a közeli utcákba.

A jelenlegi községi hatalom úgy döntött, hogy a rajcsúri városrészből visszahelyezi a piacot a Svaštarhoz, a jelenlegi terület ugyanis nincs bejegyezve, nincsenek meg a megfelelő engedélyek és feltételek, másrészt pedig messze van, azaz a város szélén. A mintegy két hónappal ezelőtt kezdődött begluki piac kiépítése azonban néhány napon belül leállt, azóta a Szegedi út és a Svaštar környéke feltúrt állapotban van, a közlekedés szinte már gyalogosan is lehetetlenné vált. Az erre lakók teljesen jogosan kérdezik: Mi történt, miért álltak le a munkálatokkal, és mikor folytatják őket?

A község polgármestere, Radivoj Paroški elmondta, a projektum azért állt le, mert nem klasszikus felújításról, hanem befektetési karbantartásról van szó.

− Ha a klasszikus felújítás mellett döntöttünk volna, sokkal több gondunk lenne, ez a terület ugyanis a szerbiai útkarbantartó közvállalat fennhatósága alá tartozik, és nagyon sok adminisztratív munkát kellett volna elvégezni, különböző engedélyeket beszerezni stb. Ezért döntöttünk a sokkal egyszerűbb karbantartási munkálatok mellett. Miután azonban megkezdődtek a munkálatok, kiderült, hogy az itteni aszfalt alatti alap túl gyenge azokhoz a tartalmakhoz, amelyeket előirányoztunk a piac újbóli ideköltöztetéséhez. A munkálatok hamarosan folytatódnak, és ha minden jól megy, akkor július végére a település egy újabb szép és rendezett területet kap, és a vasárnapi piac is újra itt lesz – mondta a község első embere.