2024. április 25., csütörtök

Díszpolgári cím és elismerések

A temerini községi képviselő-testület üléséről
Munkában a képviselő-testület tagjai, a nyár kezdetén kissé foghíjas összetételben (Fotó: Góbor Béla)

Csütörtökön tartotta 36. ülését a temerini községi képviselő-testület. Pásztor Róbert, a testület elnöke ez alkalommal 12 napirendi pont megvitatását javasolta, amit Robert Karan, A mi Temerinünkért polgári csoportosulás frakció vezetője, immár huszonkilencedszer kívánt kibővíteni a városi csapvíz háztartási fogyasztásának betiltásával. Javaslatát azonban a testület most sem fogadta el.

A testület most tűzte napirendjére a díszpolgári cím, valamint a községi elismerések odaítélését. Megindokolást Gusztony András, a községi tanács tagja mondott. Az önkormányzat ugyanis ez év februárjában, a képviselő-testület 32. ülésén döntött a község napjának megünnepléséről. Ezen a napon történik a temerini község díjainak, mégpedig a község díszpolgára cím és a Temerinért elismerések átadása. Legutóbb két évtizeddel ezelőtt nyújtottak át községi elismeréseket az arra érdemes polgároknak, intézményeknek és testületeknek.

Most díszpolgári címmel az Államigazgatási és Önkormányzati Minisztérium jóváhagyásával, a szőregi születésű dr. prof. Dragutin Zelenovićet, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia tagját tüntették ki, aki Szerbia többpártrendszerének első kormányfője volt. A Temerinért elismerést a tudomány, a művészet és a társadalmi tevékenységek területén kifejtett munkájáért dr. Zoja Karanović, az újvidéki Bölcsészeti Kar tanára, Németh Mátyás, a Magyar Szó nyugalmazott fotóriportere, amatőr festő, valamint a Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Tábor (TAKT) érdemelte ki.

Az elismeréseket a temerini község napján, július 1-jén (hétfőn), a képviselő-testület ünnepi ülésén 13 órakor adják a művelődési központ színháztermében.

A képviselők úgy döntöttek, hogy ezentúl azokat a diákokat és egyetemistákat is megjutalmazza az önkormányzat, akik eredményesen szerepelnek a Zrínyi Ilona matematikaversenyen, a Simonyi Zsigmond és a Dudás Kálmán anyanyelvi versenyen, valamint a Szólj, síp, szólj! népzenei versenyen.

Döntés született a káderhiány miatt a közművállalatra történő korábbi városrendezési teendők átruházásáról szóló határozat hatályon kívül helyezéséről, az újvidéki Vajdasági Városrendezési Intézet társalapításáról, továbbá javasolták a szerb kormánynak, hogy hozzon határozatot a 8-as ipari övezetben lévő állami földnek a község javára történő átruházásról. A képviselők döntöttek az önkormányzati rendszerben állandó munkaviszonyban levő foglalkoztatottak maximális létszámának módosításáról, elfogadták a fölszámolás alatt levő községi Fejlesztési Ügynökség fölszámolási igazgatójának helyzetjelentését, továbbá a közművállalat 2019. évi ügyviteli programjának módosítását, valamint a községi közigazgatási hivatal 2018. évi munkájáról szóló jelentést.