2024. április 25., csütörtök

Ingyenes városi gyalogtúrák

Idegenvezetők kíséretével bárki részt vehet a csoportos sétákon

Új, ingyenes gyalogostúrákkal bővül Szabadka idegenforgalmi kínálata, amit a Városi Turisztikai Szervezet a tanúsítvánnyal rendelkező idegenvezetőkkel együttműködve valósít meg. A programban, előzetes bejelentkezéssel, bárki részt vehet, az érdeklődőket pedig tanúsítvánnyal rendelkező idegenvezetők kísérik végig, bemutatva a város központjának híresebb épületeit.

Aleksandar Medaković, Szabadka Város Turisztikai Szervezetének igazgatója a gyalogtúrák bevezetéséről szóló sajtótájékoztatón pénteken elmondta, hogy a külföldi és a hazai turisták, illetve a szabadkaiak igényeinek felmérését elvégezve döntöttek az újítás bevezetése mellett.

A Raichle-palota (Fotó: Gergely Árpád)

A Raichle-palota (Fotó: Gergely Árpád)

– Olyasmivel kell szolgálnunk, ami a környékünkön az eddigiekben hiánynak számított. A turistákkal való beszélgetés során felmértük, hogy gyalogostúrák kialakítására van szükség. Egy olyan belvárosi túráról van szó, amit korábban csak különböző idegenforgalmi irodák végeztek, ám nem a megfelelő színvonalon zajlottak. A program célja az idelátogató vendégek marasztalása, reményeink szerint ez a szolgáltatás több órára vagy akár egy napra is itt tudja tartani őket. Az érdeklődés ez iránt eddig is nagy volt és jelenleg is az. Eleinte csak heti két ingyenes gyalogos túrát vezetünk be, szerdán 10 órától, szombaton pedig 13 órától lehet csatlakozni a csoporthoz. Azért választottuk ezt a két időpontot, mert a Városháza látogatása 12 órától kezdődik a turisták számára. Az ötlet szerint szerdán nyitás előtt kezdődik az egyik túra, szombaton pedig az épület megtekintése után kezdődik a séta. A gyalogos túrára a kék szökőkútnál lehet gyülekezni, pontosabban a Városháza díszbejárata előtt, ahol a vendégeket a tanúsítvánnyal rendelkező idegenvezetők várják majd – mondta Aleksandar Medaković.

A gyalogostúrákra előzetes egyeztetéssel telefonon, e-mailben lehet jelentkezni, de a Turisztikai Szervezet irodáját személyesen is felkereshetik az érdeklődők. A szervezet szórólapokat, plakátokat készített a program népszerűsítése céljából, és utalványokat is nyomtatott a látogatók számának felmérése miatt.

Tóth Borisz és Aleksandar Medaković (Fotó: Lackó Varjú Sára)

Tóth Borisz és Aleksandar Medaković (Fotó: Lackó Varjú Sára)

– Ennek a nyomtatványnak a kitöltése nem kötelező, viszont a megadott elérhetőségi adatok alapján a résztvevők további turisztikai kínálatokról és újításokról értesülhetnek. Jelenleg még nem lehet a weboldalon keresztül jelezni a részvételi szándékot, mivel az új honlapunk még kidolgozás alatt áll, de egy hónap múlva erre is lehetőség nyílik. Fontos kiemelni, hogy ezen a túrán nem csak az ide látogatók, hanem a szabadkaiak is részt vehetnek. Már több intézmény is felkeresett bennünket az együttműködés reményében, és mi minden lehetőségre nyitottak vagyunk. A csoportok létszáma legfeljebb 40 fős lehet, mert az idegenvezetők így tudnak színvonalas munkát teljesíteni, de amennyiben többen szeretnének rajta részt venni, akkor az elvárásoknak megfelelően módosíthatunk úgy, hogy több szakembert kérünk fel a munkára vagy több időpontot egyeztetünk le – nyilatkozta a szervezet igazgatója, és hozzátette, hogy az év végéig folyamatosan megszervezik a programot, évszaktól függetlenül mindig ugyanazokon az időpontokon.

Tóth Borisz idegenvezető a sajtó képviselőinek elmondta, hogy hasonlóan az eddigi túravezetésekhez, a csoportok résztvevői Szabadka nevezetesebb épületeit tekinthetik majd meg, és több nyelven zajlik majd az idegenvezetés.

A Ferencesek temploma (Fotó: Gergely Árpád)

A Ferencesek temploma (Fotó: Gergely Árpád)

– Nem csak szerbül, hanem magyarul és igény szerint angolul is dolgoznak majd az idegenvezetők. Igyekezni fogunk minél színvonalasabb idegenvezetést biztosítani mindenki számára. Örülök ennek a lehetőségnek, hiszen ez az egész város érdekeit szolgálja. A séta alatt a résztvevők a városnak és az épületeinek történeteit hallgathatják majd meg, amik különösen érdekesek. Mint tudjuk, városunk épületei a szecessziós, a barokk és a klasszicista stílusukról ismertek, ezért azt gondolom, hogy Szabadka már ezzel is sokat tud nyújtani, mindemellett itt vannak a kísérő programok is, amik a turistákat szolgálják. A túra a Városháza előtti gyülekezővel kezdődik, majd a díszterem megtekintésével folytatódik. Azt elhagyva a város központjában folytatódik a séta, minek során az érdeklődők megtekinthetik a Városi Könyvtárat, a Raichle-palotát, a Ferencesek templomát, a Szent Teréz-székesegyházat, a Zsinagógát és a pravoszláv templomot is, amivel a program be is fejeződik. A város parkjain áthaladva a résztvevők több épületet is megnézhetnek és sok történetet hallhatnak – részletezte a programot Tóth Borisz.