2024. április 25., csütörtök

Megnövekedett a vízfogyasztás

Kishegyes községben megnövekedett a vízfogyasztás a meleg idő miatt – Új kutat adtak át Szeghegyen – Hamarosan víztisztítót kap minden kút

Még csak a nyári melegek elején vagyunk, de Kishegyes községben máris megnövekedett a vízfogyasztás. Kormányos Levente, a Komunál Közvállalat igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy az időszakhoz képest jelentősen megnőtt a vízfogyasztás.

A kutakon keresztül pontosan tudjuk követni, hogy mennyi víz fogy egy adott időszakban. Amióta beköszöntött a meleg idő, kb. 20 százalékkal több víz fogy, mint korábban. Ez sajnos a víznyomás csökkenésén is megérződik. Egyelőre uraljuk a helyzetet, és a rendszer elbírja a megnövekedett igényt. Azt meg kell említenem, hogy Szeghegyen a múlt héten üzembe helyeztünk egy új kutat, amely a falu nyugati, vasútállomás felőli részén segíti a falu vízellátásának javítását. Ez egy újonnan kifúrt kút, ami nagyon fontos a zavartalan vízellátás szempontjából. Azért volt szükség erre a beruházásra, mert ezen a részen korábban akadozott a vízellátás, mivel nem volt elegendő mennyiségű víz. Bácsfeketehegyen ugyancsak egy új kutat fogunk hamarosan üzembe helyezni. Ez az iskolánál van, és szintén segíteni fog a vízellátás javításában – mondta el Kormányos, majd arról is szólt, hogy Szeghegyen és Bácsfeketehegyen az új kutaknak köszönhetően nagyobb lesz a nyomás és több vizet tudnak biztosítani.

A vízmennyiség biztosítása mellett a közvállalat tervei között szerepel a vízminőség javítása is. Ennek érdekében tavaly elkészítették a tervdokumentációt víztisztító berendezések felszerelésére a község minden kútjára vonatkozóan.

12 tervdokumentációt készítettünk a víztisztító berendezések felszerelésére, és minden kút esetében elkészült a tervdokumentáció az energetikai hálózat fejlesztésére is. Emellett terveket készítettünk különböző mérőhelyek kialakítására is, községi szinten. Mindhárom projektum esetében a szükséges tervdokumentációk mellett a szükséges engedélyek is a rendelkezésünkre állnak. Ezek a fejlesztések a gyakorlatban azt fogják jelenteni, hogy a kutakból idővel ivóvizet tudunk szolgáltatni. Emellett sokkal racionálisabb lesz a villanyáram-felhasználás, ami kisebb költségeket jelent. A vízszolgáltatás szempontjából állandó vízmennyiséget tudunk biztosítani. Természetesen hátra van még a teljes hálózat cseréje, mivel a meglévők már elöregedtek. Hogy a kutakból nyert ivóvizet eljuttassuk a háztartásokba, ahhoz a csövek cseréjére is szükség van, épp ezért ez egy több fázisú projektum lesz – számolt be az igazgató, majd arról is szólt, hogy a mérőállomásoknak köszönhetően a jövőben idejében tudják észlelni a csőtöréseket.

A mérőállomások a hálózati veszteségek megállapítására szolgálnak. Segítségükkel mérni tudjuk, ha egy adott körzetben megnövekszik az átfolyás és ennek alapján rögtön tudni fogjuk, ha azon a részen csőtörés van – fogalmazott Kormányos.