2024. április 19., péntek

Három szerbiai kiemelt a Wimbledonon

Nyolc vagy kilenc szerbiai – attól függ, hogy Olga Danilović táblára jutott-e – és egy magyar érdekelt a wimbledoni torna mai sorsolásán. Alanyi jogon szerepelhet az idény harmadik nagy tornájának tábláján a címvédő és négyszeres bajnok Novak Đoković, továbbá Györe László, Dušan Lajović, Filip Krajinović, Miomir Kecmanović, Janko Tipsarević, Aleksandra Krunić, Ivana Jorović és Fucsovics Márton. Az első három, Đoković, Györe és Lajović kiemelt lesz, vagyis a 32 legjobb egyikével a 3. forduló előtt nem találkozhat, a többiek pedig elsősorban a jó szerencsében bízhatnak, hogy a rajton ne fussanak rá a fő esélyesek egyikére.

Kecmanović tegnap Antalyában pályafutása csupán 9. ATP-rangú meccsét nyerte meg, de a 19 éves belgrádinak már van egy negyeddöntője Indian Wellsben és most elődöntője egy 250-es tornán. Kecmanović alig 70 perc alatt győzte le honfitársát, a veterán Viktor Troickit. Mindkét játszmában egy break kellett a sikerhez, az új pontokkal pedig felkerül a naprakész lista 69. helyére, ami azt jelenti, hogy hétfőn a hivatalos ranglistán Szerbiának először lehet öt teniszezője a 70 legjobb között. Kecmanović ma – a még nagyobb siker reményében – a ranglistán 45. ausztrál Jordan Thompsonnal játszik, akit tavaly a dzsuhaji challengeren már legyőzött.

Balázs Attila a wimbledoni selejtezőben a legnagyobb sikerét jegyezte a Grand Slam-tornákon. A magyar először játszhatott a tábláért, de a spanyol veterán Marcel Granollers túl erősnek bizonyult. A nőknél csak Olga Danilović harcolta ki a selejtező döntőjének jogát. A 18 éves belgrádi balkezes tehetség nehezen, de megérdemelten nyert a 2. fordulóban a francia Amandine Hesse ellen, és tegnap késő délután a nyurga és tapasztalt brazil Beatriz Haddad Maia volt az ellenfele a táblára jutásért. Kétesélyes meccs volt ez, hisz a ranglistán 119. szerb és a 121. brazil még nem találkozott.

Magyarországon a Fed-kupa-döntő! 

Fürjes Balázs nemzetközi sportpályázatokért felelős magyar kormánybiztos és Billie Jean King legendás amerikai teniszező, az első, 1963-ban megrendezett Fed-kupán győztes amerikai válogatott tagja a londoni Queen’s Tennis Clubban ma megtartott sajtótájékoztatón bejelentették, hogy Magyarország rendezi meg az átszervezés alatt álló női Fed-kupa döntőjét 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben.