2024. március 29., péntek

Nagyszabású koncert a szabadkai Zsinagógában

Az eseményen Orbán Viktor magyar miniszterelnök és felesége is jelen voltak
(fotó: Vm4K)

(fotó: Vm4K)

Csütörtök este világszínvonalú hangversenynek lehetett részese a szabadkai közönség a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ (VM4K) szervezésében. A Zsinagógában Miklósa Erika opera-énekesnő és Balázs-Piri Soma zongorista léptek színpadra a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséretében. Vezényelt Paskó Csaba. Az eseményt nagy érdeklődés övezte, hiszen nagyon gyorsan elkeltek a belépőjegyek. A koncertet Orbán Viktor magyar kormányfő és felesége, Lévai Anikó is megtisztelték jelenlétükkel.

– A Zsinagógában való fellépés a gyerekkoromat idézi fel, hiszen akkoriban nagyon sokszor elsétáltam az épület előtt, ugyanis a nagyszüleim nem messze laktak innen. Édesanyám vajdasági származású, kiskoromban heti négy-öt napot töltöttem itt. A koncerten a nagy kedvenceimet adom elő, és természetesen a magyar népdal sem maradhat el – nyilatkozta a koncert előtt Miklósa Erika.

(fotó: Vm4K)

(fotó: Vm4K)

A Szegedi Szimfonikus Zenekart óriási taps fogadta, amikor Paskó Csaba karnagy kíséretében felvonultak a színpadra. Elsőként Rossini Tell Vilmos című művének nyitányát adták elő. A produkciót a közönség nagy tapssal jutalmazta. Ezután Balázs-Piri Soma is csatlakozott a fellépőkhöz, és közösen előadták Grieg a-moll zongoraversenyét. Az ifjú zongorista lenyűgöző játéka elvarázsolta a Zsinagóga publikumát.

Miután a zongorista levonult a színpadról, Miklósa Erika szoprán következett. Elsőként Verdi Traviatájából az É stranót, vagyis Violetta áriáját adta elő. Ezután Gounod Rómeó és Júlia című operájából a Je veux vivre dans ce réve című áriát énekelte el. Fellépését J. Strauss A denevér című operettjének Kacagó áriájával koronázta meg. Az énekesnő csodálatos és utánozhatatlan hangja betöltötte a Zsinagóga épületét. Mindegyik dalt kitörő tapsvihar fogadta.

Az est végére maradt Miklósa Erika és Balázs-Piri Soma közös produkciója, az A csitári hegyek alatt című népdal. A vastaps a végére sem maradt el. Ráadásként a zenekar Johannes Brahms V. Magyar Tánc művét is eljátszotta.

– Nagyon izgultam, mert még nem vettem részt ilyen nagyszabású koncerten, de minden gördülékenyen ment. Nagyon élveztem a fellépést. Az elején egy kicsit zavart a hőség, de amikor elkezdtem játszani, teljesen elfeledkeztem róla – mondta Balázs-Piri Soma a hangverseny után.

A színvonalas és felejthetetlen koncert után a közönség energiával feltöltődve távozhatott a szabadkai Zsinagógából.