2024. március 29., péntek
Nemzetközi Shakespeare Fesztivál

A király, aki dicsőség- és hatalomvágyának áldozata

Hatalmas sikert ért el a hatodik nemzetközi Shakespeare Fesztivál megnyitóján a zágrábi Gavella Városi Drámai Színház társulatának Shakespeare III. Richárd c. előadása az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Jovan Đorđević-színpadán. Alekszandar Popovszki kiváló, többszörösen díjazott rendező és művészi gárdája sok szenvedéllyel, a mai korszellemben mutatták be III. Richard alakját és tetteit, aki a nagy drámaíró Shakespeare értelmezésében a legrosszabb hírű angol király volt.

Jasenko Rasol kritikus az előadást modern politikai thrillernek nevezi, amelynek főszereplői politikusok, hatalom- és pénzéhes hivatalnokok, akik szemrebbenés nélkül végrehajtják az uralmon levők véres elképzeléseit, valamint a nép, amely „néma”. Az előadásban látjuk, hogy a bűnözők sztárokká válnak, az ártatlan embereket pedig törvénykezés nélkül bűnösökké nyilvánítják. És kevés azoknak száma, akik ennek ellenszegülnek, ők nem alakítják a történelmet.

A rendező figyelme arra a folyamatra összpontosul, amelynek során a testileg-lelkileg frusztrált ember bűnözővé válik. A nyomoréknak született Richárdnak noha semmilyen lehetősége nincs, hogy trónra lépjen, mégis számos vetélytársának és rokonának holttestén keresztül lépve sikerül megszereznie a trónt.

A rendező hatalmas színpadterén szürke lépcsők, félhomály, a távolban felsejlenek a börtönfalak, pára és köd van, „érződik” a rossz hangulat, elöl sírgödör… Az előadás történet arról, hogyan hat a hatalom az egóra, és a társadalom hogyan bélyegzi meg azokat, akik másmilyenek, különösen akik fogyatékosok, valamint hogy az embert a sérültsége, hogyan változtathatja gonosszá.

Vizuálisan a leglenyűgözőbb az a jelenet, amelyben III. Richárdot a lelkiismerete kínozza. Az egész társulat a lépcsőn ülve ritmusosan dobol, és ő csupa véresen táncol, illetve fogyatékos testével vonaglik, miközben hatalmas koronával, sikerének és megsemmisülésének szimbólumával játszadozik. Ebben a jelenetben látjuk, hogy a mélyen frusztrált ember, akit a társadalom a peremre szorított testi fogyatékossága miatt, a koronáról szőtt álomba menekül. A címszerepet ragyogóan alakító Ozren Grabarić a rendező elképzelésével összhangban a királyt úgy alakítja, mint akinek van lelkiismerete, de az álomban gaztetteinek démonjaival viaskodik. A társulat színészei meggyőzően alakították szerepeiket. Kiváló előadással vette kezdetét a VI. Shakespeare Fesztivál!