2024. március 29., péntek

A szelfizés ötször többet gyilkol, mint a cápa

Ötször annyi halálos áldozatot szed a világon tíz éve elterjedt szelfizés, mint a cápatámadás, és évente egyre többen halnak meg, amikor okostelefonjukkal önmagukról készítenek felvételeket. Legalábbis egy indiai kutatás szerint.

A Journal of Family Medicine and Primary Care tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek kimutatták, hogy 2011 októbere és 2017 novembere kötött 259 ember vesztette életét világszerte szelfizés miatt, ugyanebben az időszakban ötvenen haltak meg cápatámadásban.

Bár a nők jóval több szelfit készítenek, mégis a férfiakat éri több szerencsétlenség. A művelet közben meghaltak háromnegyede fiatal férfi, aki túlzott kockázatot vállalva fizetett az életével: vízbe fulladt, közlekedési balesetet szenvedett, leesett valahonnan, megégett vagy fegyver oltotta ki az életét.

A szelfizés Indiában okozta a legtöbb halálesetet (159-et). Abban az országban, ahol 800 millió mobiltelefont használnak. Utána következik Oroszország, az Egyesült Államok és Pakisztán. 

Tavaly Indiában egyetlen helyszínen csaknem 48 ember sérült meg, amikor egy égő pékség előtti fényképezgették magukat. Az egyre súlyosbodó probléma miatt az országban szelfimentes övezeteket hoznak létre; Mumbaiban már 16 ilyen területet alakítottak ki.

Oroszországban 16 halálos áldozatot regisztráltak 2011 októbere és 2017 novembere között; többségük ultramodern építményekről zuhant le, de volt, aki pisztoly kioldása vagy akna megtapogatása közben vesztette életét. Négy éve az orosz rendőrség – „Egy tökös szelfi az életedbe kerülhet” mottóval – már kiadott egy útmutatót az önfényképezés veszélytelen módjairól.

Az USA-ban a 14 haláleset többségét fegyverhasználat okozta. A Grand Canyon Nemzeti Park is sok veszélyt rejteget, látogatók zuhannak le szikláiról szelfizés közben.

Horvátországban sem árt az óvatosság. Ott a hegyi mentők arra kérik a turistákat, hogy ne készítsenek veszélyes helyeken fényképeket magukról, mert úgy járhatnak, mint az a kanadai férfi, aki a Plitvicei-tavaknál 75 méter mélybe zuhant egy szikláról. Szerencsére életben maradt.