2024. március 28., csütörtök

Sokáig tárgyalt egymással Trump és Putyin, sajtótájékoztató nem volt

Másfél órán át tárgyalt egymással Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Oszakában a G20 országcsoport csúcstalálkozója alkalmával, de utána egyikük sem nyilatkozott a sajtónak, és csupán a Fehér Ház által kiadott szűkszavú Twitter-üzenetből derült ki, hogy szó volt Iránról, Szíriáról, Venezueláról és Ukrajnáról, és egyetértettek abban, hogy a kétoldalú kapcsolatok javítása mindkét ország és az egész világ érdekeit szolgálja.

Sajtótájékoztató híján hírügynökségek a találkozó rövid, sajtónyilvános részére hegyezték ki tudósításaikat, idézve Trump kijelentését, hogy "kiváló eredményeket" vár a találkozótól, és a kereskedelmi kérdéseken kívül a leszerelésről is szó lesz rajta.
Kidomborították azt is, hogy a tárgyalások szívélyes hangulatban kezdődtek, és amikor újságírók azt firtatták Trumptól, kérni fogja-e a tárgyalópartnerét arra, hogy Oroszország ne avatkozzon be az amerikai választásba, az amerikai elnök azonnal eleget tett a kérésnek, mutatóujját felemelve kétszer is arra intette Putyint, hogy ezt ne tegyék.
"Igen, természetesen kérni fogom. Nem avatkozzanak be a választásba, kérem! Ne avatkozzanak be a választásba!" - mondta Trump. A fényképezőgépek sűrű kattogása miatt ezt alig lehetett hallani, de Trump szemlátomást inkább tréfának szánta ezt, és gesztusával mosolyt csalt Putyin arcára.
Hírügynökségek ezzel kapcsolatban felemlegetik: Trumpot sok bírálat érte amiatt, hogy túl barátian viszonyul Putyinhoz. Különösen a Helsinkiben tavaly júliusban tartott csúcstalálkozójuk után keményen ostorozták hazájában, mert nyilvánosan nem tette szóvá partnerének azt, amit előzőleg az amerikai hírszerzés megállapított, jelesül, hogy orosz hackerek az elnökválasztás előtt feltörték a Demokrata Párt szerveit, és a közösségi médiában álloldalak generálásával támadták Trump ellenfelét, a demokrata Hillary Clintont.
A Robert Mueller különleges ügyész vezette bizottság két éven át azt is vizsgálta, hogy Trump kampánycsapata összejátszott-e az oroszokkal. A bizottság arra jutott, hogy Oroszország beavatkozott ugyan az elnökválasztásba, de Trump kampánycsapa nem játszott össze Moszkvával, és arra sincs bizonyíték, hogy Trump akadályozni akarta volna ennek feltárásában az igazságszolgáltatást.
Az amerikai-orosz kapcsolatok évekkel ezelőtt, még Barack Obama elnöksége idején leszállóágba kerültek, és erősen rontott rajtuk az, hogy Oroszország 2014-ben elcsatolta Ukrajnától a Krímet, majd Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erőknek nyújtott támogatást a szíriai konfliktusban, gyakorlatilag eldöntve ezzel a háború kimenetelét. Putyin egy minapi tévéinterjújában úgy fogalmazott, hogy a kétoldalú viszony "egyre rosszabb és rosszabb".
A Trumppal folytatott megbeszélés után Putyin tárgyalóasztalhoz ült Theresa May leköszönő brit miniszterelnökkel, és más országok vezetőivel is megbeszélést folytat majd. A kétnapos oszakai csúcson Trump is több fontos találkozót bonyolít le, tárgyalni fog a többi között Hszi Csin-ping kínai elnökkel és Angela Markel német kancellárral is.