2024. április 24., szerda

Aki a jövőbe tekint, óvodát épít

Lehelyezték a maradéki református óvodaközpont alapkövét

A tervek szerint jövőre már az új maradéki református óvodában foglalkozhatnak a magyar ajkú gyerekekkel, a negyedmillió eurós beruházás a magyar kormány támogatásával valósul meg, a református templom udvarában emelik fel a létesítményt, ott, ahol eddig a gyülekezeti teremben zajlottak a foglalkozások. Az új épület alapkövét pénteken helyezték le Maradékon, s egy palackot is mellékeltek hozzá, melyben az papírlapra rögzített üzenet így hangzik: Ez a ház romlandó, az ember mulandó, csak az Isten állandó. Az alapkőletételen és az azt megelőző istentiszteleten részt vett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős magyar államtitkár is, aki arról biztosította a jelenlevőket, hogy a maradéki, szerémségi szórvány továbbra is élvezni fogja az anyaország támogatását, érezheti a törődést. Maradék szórvány is, de a szerémségi református magyarságnak és általában véve az itteni magyarságnak az egyik legfontosabb központja – állapította meg.

Potápi Árpád János és Halász Dániel az alapkő mellé üzenetet tartalmazó palackot helyezett le (Ótos András felvétele)

Potápi Árpád János és Halász Dániel az alapkő mellé üzenetet tartalmazó palackot helyezett le (Ótos András felvétele)

– A közösség itt bizonyította erejét: újra tudott kezdeni mindent, ki tudta alakítani a iskoláskor előtti és iskolai oktatást is. A faluközösség a saját kezébe vette sorsának irányítását, de sokat számít egy-egy lelkes közösségi tagnak az odaadása is, ebben az esetben Halász Dániel lelkésznek a segítsége, családjának a szerepvállalása. Magyarország és a magyarság ott van, ahol magyarnak érzik magukat az emberek és magyarul beszélnek egymással, Maradék pedig ma bizony egy olyan hely, ahol a magyarság él, tevékenyen dolgozik saját fennmaradásának szavatolásán – mutatott rá az államtitkár. 

Vicsek Annamária, az oktatási, tudományügyi és technológiai fejlesztési minisztérium államtitkára személyes ügyként beszélt a maradéki óvoda létrehozásáról, mint mondta, egyébként is az oktatás témája, a magyar oktatás előbbre vitele áll érdeklődésének középpontjában, s ezen a téren sok mindent sikerült megvalósítani a faluban.

– A maradéki oktatás fejlesztése nemcsak a helyi magyarság megmaradását szolgálja, hanem az újvidéki magyar oktatás fenntartását is, hiszen a felső tagozatba járó maradéki magyar gyerekek ebben a városban folytatják a tanulmányaikat. A köztársasági, a tartományi és az anyaországi támogatásra is szükség van ahhoz, hogy sikeres, anyanyelvükön beszélő egyéneket neveljenek fel – értékelte Vicsek.

A maradéki óvodások jövőre már új épületbe járhatnak (Ótos András felvétele)

A maradéki óvodások jövőre már új épületbe járhatnak (Ótos András felvétele)

A leendő óvoda kapcsán a hagyományok tiszteletét és a szellemiség megőrzését is fontos célnak nevezte. A minisztérium a képzési anyagok, kézikönyvek szavatolásával járul hozzá majd az óvoda sikeres működtetéséhez.

Az óvodába induló maradéki gyerekek nyolcvan százaléka nem beszél magyarul, ezért van nagy szükség egy teljes körű foglalkozás beindítására – állapította meg Halász Dániel lelkész: az óvoda egy olyan hely, amely sokaknak az egyedüli közeget jelenti anyanyelvének elsajátítására. Mint arra emlékezett, 2012-ben érkezett lelkészként a szerémségi településre, az első beszélgetések alkalmával sokan hiányolták akkor az idősek otthonát a faluban.

– Semmi kétség nem fér hozzá, hogy egy ilyen intézmény is kellene, de aki a jövőbe tekint, annak az óvoda megépítése kell hogy legyen az első helyen. Ezt a nézetet vallja a magyar kormány is, mely folyamatosan segítette az itteni elképzelések megvalósítását. Sokan teszik fel a kérdést, minek ide, a szórványba, új óvoda: a nemzetet, egy közösséget mindig a határon, a szórványban kell védeni, mert ha feladjuk a szórványt, előbb-utóbb eléri a veszély a tömbmagyarságot is – húzta alá. Emlékeztetett, hogy 2013-ban kezdődött meg heti kétnapos foglalkozás a magyar óvodásokkal, és egy évre rá már napi foglalkozássá fejlődött a gyülekezeti teremben. Elsőtől negyedik osztályig időközben megvalósult az általános iskolai magyar oktatás is, a hiányzó láncszemnek tehát még egy igazi óvoda számított. Az engedélyek beszerzése időbe telt, de most már kezdetét veheti egy korszerű, szerbiai és uniós szabványoknak is megfelelő iskoláskor előtti intézmény kialakítása, ahova nemcsak a maradéki, hanem a környékbeli gyerekeket is várják jövőre a Magyar Nemzeti Tanács iskolabusz-programjának kibővítése révén.

Az utókorra is gondoltak a palackba zárt üzenettel (Ótos András felvétele)

Az utókorra is gondoltak a palackba zárt üzenettel (Ótos András felvétele)

A projektum az anyaországi óvodafejlesztési programnak köszönhetően valósul meg. Összesen 160 új óvoda épül a Kárpát-medencében, 450-et felújítanak. Vajdaságban jelenleg 9 ilyen beruházás folyik több mint 4 millió euró értékben.

Az istentiszteletet Halász Béla református püspök szolgáltatta, igehirdetésében rámutatott arra: mi, emberek sokszor csak a mában gondolkodunk, elbátortalanodunk. Maradékon azonban, mint mondta a szentírás szavaira utalva, még mindig „vagyunk ketten vagy hárman”, soha nem volt itt nagy gyülekezet, mégis túlélte az idők megpróbáltatásait. Unokáinknak is van itt jövőjük – közölte bátorító szavait a püspök.

Az ünnepélyes alapkőletételen a további rangos meghívottak között jelen volt Nyilas Mihály tartományi kormányfőhelyettes, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Pirityiné Szabó Judit, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője is.