2024. április 25., csütörtök

Nem kell (meg)fizetni a Tisza-hídért

A Legfelsőbb Semmitőszék visszautalta első fokra az Óbecse és Törökbecse önkormányzatát hatvanmillió dinár adósságtörlesztésre kötelező eljárást
Sok hullámot vet az adai híd Óbecsén (Csincsik Zsolt felvétele)

Sok hullámot vet az adai híd Óbecsén (Csincsik Zsolt felvétele)

A Gazdasági Fellebviteli Bíróság jogerős ítélete ellenére egyelőre mégsem kell Óbecsének és Törökbecsének 60 millió dinárt fizetnie a tartományi kormánytól felvett, de vissza nem fizetett kölcsön miatt. A fordulat a Legfelsőbb Semmitőszék minapi határozatának köszönhető.

A Gazdasági Fellebviteli Bíróság tavalyi ítélete szerint Óbecse és Törökbecse önkormányzatának azért kellett volna összesen csaknem 60 millió dinárt visszautalnia a tartományi pénzügyi titkárságnak, mert nem fizették vissza a 2002-ben felvett 18 millió dináros hitelt. Erre a pénzre azért lett volna szükség, hogy a németországi Vilshhofen városától ajándékba kapott hidat, amely Óbecsét és Törökbecsét kötötte volna össze, szét tudják szerelni és Óbecsére tudják szállítani. A híd azonban soha nem épült meg ezen a helyen, és 2004-ben Óbecse, Törökbecse, Ada és Csóka vezetői úgy állapodtak meg, hogy a híd e két utóbbi községet köti össze. A hidat, amely végül Ada és Padé között íveli át a Tiszát, 2010 végén adták át a forgalomnak. Ugyanebben az évben a tartományi pénzügyi titkárság a vissza nem fizetett kölcsön miatt pert indított az óbecsei önkormányzat és az azóta megszűnt óbecsei Építésügyi Igazgatóság mint egyetemleges adós ellen. Ebben az eljárásban hozott tavaly januárban ítéletet a Gazdasági Fellebviteli Bíróság.

Az óbecsei önkormányzat felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a jogerős ítélet ellen, és június 24-én kézhez is kapta a Legfelsőbb Semmitőszék határozatát az ítélet eltörléséről, így az ügyet első fokon újratárgyalják. Az óbecsei önkormányzat tavaly megállapodást kötött a tartományi kormánnyal az adósság kifizetésének az ütemezéséről, eszerint az összeg egy részét június 30-áig kellene befizetni, és Óbecse ennek a kötelességének részben már eleget is tett, de mivel megszűnt a megfizettetés jogalapja, az önkormányzat nem fizeti be a hátramaradt összeget. Miután az eljárás ismét az óbecsei bíróságra kerül, az önkormányzatban abban bíznak, hogy ezúttal az ő javukra születik majd döntés, mivel a Legfelsőbb Semmitőszék indoklása szerint korábban hibás tényállásra alapozták az eljárást. Ennek alapján kellett volna Óbecsének 40, Törökbecsének pedig 20 millió dinárt fizetnie a tartományi kormánynak.