2024. április 24., szerda

Menedék a kánikulában

Várja a fürdőzőket a Topolyai-tó

A topolyai Komgrad Kommunális Közvállalat hatáskörébe tartozik a Topolyai-tó strand övezetének karbantartása, a fűnyírás mellett a tisztaságról is gondoskodó rendszeres ügyelet megszervezése. A kommunális vállalat szóvivője Marina Klobušicki elmondta, hogy a környék egyik legnépszerűbb idegenforgalmi célpontját fokozott odafigyeléssel igyekeznek kezelni.

- Ahogyan az esős időjárás azt lehetővé tette, már a tavasz folyamán igyekeztünk felkészülni a strandidényre. Áprilisban a közmunkások segítségével, illetve a község által szervezett májusi munkaakció alkalmával átfestettük a padokat, a játszótéri elemeket, és virágokat helyeztünk ki a lámpaoszlopokra, sóderrel töltöttük fel a vízpartot – tudhattuk meg.

- Az a tapasztalatunk, hogy nyaranta mind több hűsölni vágyó turista választja a Topolyai-tavat. Ez azt jelenti, hogy a fenntartással kapcsolatban is egyre hatványozódnak a teendők. Az egyik elsődleges feladatunk, hogy kaszáljuk a tópart strand szakaszát, illetve ezen a részen a szemételhordás is a mi hatáskörünk. Egy-egy a váltásban tevékenykedő munkás folyamatos ügyeletet tart fenn, és az ő feladata, hogy tisztán tartsa a szemeteskukákat, és ügyeljen a rendre a strand területén, illetve végezze el az érintett övezeten a fűnyírást – tudtuk meg a Komgrad szóvivőjétől, aki szót ejtett a toalettek üzemeltetéséről is.

- A toalett tisztaságára is a Komgrad munkatársa ügyel. Ezzel a feladattal is két személy van megbízva, akik váltják egymást. E téren sikeresen együttműködünk a helyi közösséggel, hiszen a szükséges higiéniai felszerelést ők biztosítják. De ugyanúgy a helyi közösség biztosította a játszóterek homokcseréjét, és a mólók felújításához a fa anyagot és a festéket – tette hozzá Marina Klobušicki, aki elmondta azt is, hogy a Komgrad állandó kapcsolatot igyekszik fenntartani a felhasználókkal, így folyamatosan figyelemmel kísérik a strand fenntartásával kapcsolatos észrevételeket és hozzászólásokat az internetes portálon.

- Az egyik folyton visszatérő, vitákat kiváltó téma a tavat illetően, hogy a kutyusok bemehetnek-e a vízbe. A másik kérdés, amivel kapcsolatban hozzánk fordulnak, az a szabadtéri sütés-főzés engedélye-tilalma. Tudni kell ugyan is, hogy a tó körül csak az arra kijelölt helyeken szabad tüzet gyújtani. Továbbá felhívnám a figyelmet, hogy a polgároknak bármilyen nemű kérdése adódik, forduljanak bátran a parton tevékenykedő karbantartókhoz. Ők tisztában vannak a szabályokkal, és segítenek, ha arra szükség van –fejtette ki a Komgrad szóvivője, aki elmondta azt is, hogy emellett táblákkal is igyekeztek a fürdőzők tudtára adni a strandolás szabályait a Topolyai-tavon.

A topolyai víztározó tó 1976-ban készült el, a Krivaja folyó völgyének legalacsonyabb részén, Topolya és Karađorđevo között. Összfelülete 250 ha, hossza 5,2 km, legnagyobb szélessége 700 m. Teljes térfogata 4.800,000 m³ víz, ebből évente 2 500,000 m³ használható fel mintegy 500 ha mezőgazdasági földterület öntözésére, de mára kedvelt turisztikai célpont is lett a strandja.