2024. április 18., csütörtök

Egy célért dolgozunk

Hetven család vehette át a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság babacsomagját

A külhoni magyar gyerekek éve elnevezésű program keretében babacsomaggal ajándékozott meg mintegy 70 kisgyermekes családot a Magyar Nemzeti Tanács csütörtökön a szabadkai Városháza dísztermében. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága ebben az évben összesen 814 babacsomagot oszt ki a kisgyermekes családok körében, Szabadkán összesen 200 csomagot adtak, adnak át a családoknak.

Az ünnepélyes csomagosztás előtt Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke lapunknak azt nyilatkozta, hálásak a magyar kormány államtitkárságának, mert a külhoni magyarokra egy család részeként tekintenek.

Jerasz Anikó átadja az ajándékcsomagot az egyik családnak (Fotó: Gergely Árpád)

Jerasz Anikó átadja az ajándékcsomagot az egyik családnak (Fotó: Gergely Árpád)

– A szabadkai Városháza dísztermében vagyunk, amely Vajdaság egyik legszebb épülete, és azt hiszem, hogy maga a helyszín még ünnepélyesebbé és egyedibbé varázsolja azt a pillanatot, ami már önmagában örömteli eseménynek számít. Mintegy 70 kisbaba és szüleik vehetik át most a csomagokat. Korábban a palicsi Vigadóban a Szabadka város vonzásköréhez tartozó családok egy része vehette át azokat, és a jövő hét közepén is kiosztásra kerülnek majd a csomagok azok számára, akik most nem fértek ebbe a csoportba. Hálásak vagyunk a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának, hiszen az elmúlt időszakban számos alkalommal bizonyították, hogy nagyon odafigyelnek ránk, és a külhoni magyarokra is úgy tekintenek, mint egy nagy család részére. Fontosak vagyunk a számukra, hiszen egy Kárpát-medencei egységben gondolkodnak, és amikor egy ilyen eseményen vagyunk, ahol ennyi pici babát tudunk egy helyen köszönteni, nemcsak a családok érezhetik az összetartozást, hanem a közösségünk is. Erőteljesebben érezhető, hogy összefogunk, megmozdulunk és egy célért dolgozunk – mondta Jerasz Anikó.

Az ajándékcsomagok kis takarót, orrszívóporszívót, gyógyszeradagolót és kis fésűt tartalmaznak, tehát minden olyan tárgyat, amire egy kisbabának közvetlenül a születése után, illetve az első hónapokban szüksége lehet.

– Azt gondolom, hogy egy kisgyermek megszületése a legnagyobb esemény egy család életében, a család élete, célkitűzései, a jövőbe vetett hitük ilyenkor megváltozik. Egy kisbaba érkezése összehozza a család tagjait, talán azokat is, akik valamilyen oknál fogva távolabb élnek. Ilyenkor mindenki a kisgyermekre összpontosít, és amikor rátekintenek, öröm és vidámság van mindenki arcán. Nagyon hálásak vagyunk ezeknek a szülőknek, akik első alkalommal vagy többedszerre vállalták a szülőséget, és abban gondolkodnak, hogy itthon, a szülőföldjükön nevelik fel a gyermekeket, illetve a magyar kultúrát, az identitást és az anyanyelvünket is fontosnak tartják gyermeküknek átadni. Hálásak vagyunk azért is, hogy a szülőföldön való boldogulást és lehetőségeket keresik azért, hogy gyermekeiket itthon járassák óvodába és iskolába – jelentette ki az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke.

Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere a sajtó képviselőinek az itthon maradás fontosságát hangsúlyozta.

Horvát Tímea átadja a babacsomagot (Fotó: Gergely Árpád)

Horvát Tímea átadja a babacsomagot (Fotó: Gergely Árpád)

– A vajdasági magyar közösség számára fontos, hogy azok a családok, akik úgy döntöttek, szülőföldünkön maradnak, gyerekekkel ajándékozták meg ezt a közösséget is. Ezzel többen leszünk, nemcsak szülőföldünkön, hanem a magyar nemzet erősítő részévé is válunk. Megköszönném minden családnak azt a döntést, hogy itt maradtak és itt alapítottak családot, ápolva ezzel a magyar nyelvet és a kultúrát – nyilatkozta Horvát Tímea, majd hozzátette, hogy Szabadka önkormányzatának is vannak családmegerősítő programjai, de tudni kell, hogy a város költségvetése korlátozott.

– A Tartományi Szociálpolitikai, Demográfiai és Nemi Egyenjogúsági Titkársághoz a szülők bátran fordulhatnak támogatásért pályázatok útján, illetve az első, második és harmadik gyermek után is pénzbeli támogatásban tudnak rajtuk keresztül részesülni. Az önkormányzat ehhez éves szinten szimbolikus összeget tud hozzátenni – mondta az alpolgármester.

Urbán Norbert, két kisgyermek édesapja, családjával érkezett a csomagosztásra, szavai szerint örülnek ennek a gesztusnak.

Urbán Norbert gyermekeivel (Fotó: Gergely Árpád)

Urbán Norbert gyermekeivel (Fotó: Gergely Árpád)

– Korábban még nem volt részünk semmilyen támogatásban. Amióta szóltak nekünk, hogy jöjjünk el a Városházára, azóta kíváncsian várjuk, hogy miből áll a babacsomag. Egy családnak minden segítség jól jön egy kisgyermek születésekor. Nem arról van szó, hogy elvárnánk, de ha kapunk, jól jön – mondta Urbán Norbert.

Az ünnepségen a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület tagjai tették még szebbé az eseményt.