2024. április 23., kedd

Készül a szociális adatbázis

A kártya az egyén anyagi helyzetére összpontosít

A szociális kártyákról szóló törvénytervezet július 7-éig lesz közvitán. A szociális kártya egy bázis lesz, amely tartalmazza majd az egyén anyagi helyzetére vonatkozó adatokat, és feltünteti az egyén hozzátartozóit is. A törvény megfogalmazza, kik kaphatnak ilyen szociális kártyát, illetve milyen feltételek mellett juthatnak hozzá.
Ugyanakkor majd csak a közvitára szánt idő lejárta után vitatja meg a munkaügyi, foglalkoztatási és szociálisvédelmi minisztérium a törvénytervezetre beérkezett módosításokat, javaslatokat. Miután a kormány is elfogadja az így megfogalmazott törvény szövegét, parlamenti eljárásba kerül.

A szociális kártya számos adatot tartalmaz majd a kártya tulajdonosáról. Adatokkal rendelkezik az egyén havi jövedelméről, a tulajdonában levő ingatlanról, illetve minden olyan információt tartalmaz majd, ami befolyásolja az illető anyagi helyzetét, valamint feltünteti azt is, hogy az egyén részesül-e szociális segélyben. Azoknak az adatával is rendelkezik majd, akik családi vagy szoros kapcsolatban állnak.

Mint arra korábban a törvény megfogalmazói rámutattak, ez a kártya egységesíti majd azokat az adatokat, amelyekre a szociális védelemben szükség van, így a szociális segély igazságosabb elosztásában reménykednek, valamint a visszaélések csökkentésében.

A visszaélések csökkentését szolgálja a hozzátartozókról szóló információk feltüntetése, illetve a tulajdoni kártya adataiban történt változások is mindjárt láthatók lesznek a rendszerben.

A jövőben, miután a törvényjavaslat érvényre lép, a szociális kártyát összekötik az egészségüggyel, az oktatási rendszerrel, a gyermekintézményekkel, a bíróságokkal és más szervekkel is.

Az állami költségvetésből 130 millió dinárt irányoztak elő annak az információs rendszernek a fejlesztésére, ami a szociális kártyát szolgálja majd, illetve összekapcsolja az állami szerveket és intézményeket a szükséges információk begyűjtése érdekében. Jövőre további 100 millió dinárt terveznek ennek működtetésére.