2024. április 19., péntek

Hatalmas az érdeklődés

Bácsfeketehegyen és Topolyán ismertette legújabb pályázati kiírásait a Prosperitati Alapítvány
Nagy Imre a turisztikai fejlesztések fontosságáról is szólt

Nagy Imre a turisztikai fejlesztések fontosságáról is szólt

Fókuszban a vállalkozások és a mezőgazdaság címmel a Prosperitati Alapítvány szervezésébentájékoztató előadásokat tartanak a VII. pályázati körben megjelentetett pályázati kiírások kapcsán.

Hétfőn este a Bácsfeketehegyen a Kultúrotthon terasza szűkösnek bizonyult a résztvevők számára, hiszen a kishegyesi, bácsfeketehegyi és más környező településekről érkező érdeklődők száma elérte a 150-et. A rendezvényen többek között tiszteletét tette Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő, Erdődi Edvina, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, Vicsek Annamária oktatási államtitkár, Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere, Szűgyi István, a község képviselő-testület elnöke, és az önkormányzat számos tisztségviselője. Az alap részéről prof. dr. Nagy Imre, a Prosperitati igazgatóbizottságának elnöke és Juhász Bálint, az alap ügyvezetője beszéltek a nagyszámú érdeklődőnek.

– Bácsfeketehgyre Kishegyes községből, valamint a Kuláról, Óverbászról és Szenttamásról érkeztek a pályázat iránt érdeklődők. Alapvetően a mezőgazdaság és vállalkozás fejlesztés címen hirdettük meg ezt a fórumot, hiszen ebből a községből a legtöbb pályázónk mezőgazdasági termelő. Illetve azt is el lehet mondani, hogy Kishegyes községben minden vállalkozó pályázott és kapott is már támogatást, és szép számú kezdő vállalkozónk is van. Ugyanakkor nagy számban pályáztak házvásárlásra is és a turizmusban is vannak lehetőségek, hiszen az ország egyik legjelesebb falusi turizmussal foglalkozó vállalkozója éppen Kishegyes községben működik. A lényeg az, hogy a lehetőség adott, hiszen a második fejlesztési ciklus is kezdetét vette, ez már a hetedik pályázati kör – mondta el Juhász Bálint, majd arról is szólt, hogy mindez nem adódik önmagától. A támogatásokhoz komoly munkára és erőteljes szándékra volt szükség.

– Fontos az, hogy azok a pillérek, amelyek életben tartják ezt a gazdaságfejlesztési programot, mindig erősek maradjanak, és újra megerősítésre kerüljenek. Ez pedig az ilyen jellegű nemzetpolitikát folytató magyar kormánynak köszönhető, valamint az itteni Vajdasági Magyar Szövetségnek, amely kezdeményezte és folyamatosan támogatta ezt a politikát – fogalmazott az ügyvezető.

A Prosperitati bácsfeketehegyi fórumán a pályázati kiírások feltételeinek részleteit az alap munkatársai ismertették. A fórum résztvevői részéről is számos kérdés érkezett a pályázatokkal kapcsolatban.

 ZSÚFOLÁSIG MEGTELT A SZÍNHÁZTEREM TOPOLYÁN

Topolyán a turizmussal, vállalkozásokkal és mezőgazdasággal kapcsolatos kiírásokról Juhász Bálint, az alapítvány ügyvezetője és munkatársai tartottak ismertetőt. Elhangzott, hogy kiemelten támogatják a turizmusban érdekelt kezdő vállalkozókat, illetve azokat is, akik már jó ideje az ágazatban tevékenykednek, de most fejleszteni szeretnének.
Az eddigi népszerű kiírások is megmaradnak. A házvásárlási támogatás is új lendületet kap, hiszen eddig már 600 családnak biztosítottak lakhatást. Összesen 10 pályázat nyílt meg ebben a körben, a többi között támogatják a kezdő turisztikai vállalkozókat is. Dr. Nagy Imre, az alapítvány igazgató bizottságának az elnöke azt is elmondta, hogy a következő négyéves ciklusban hangsúlyt fektetnek az idegenforgalom fejlesztésére.
Juhász Bálint kiemelte, újdonság, hogy csökkent az önrész összege a legalább három gyermeket nevelő pályázók esetében. A VII. pályázati körben falusi házak vásárlására, földvásárlásra, zárt rendszerű, munkaintenzív növénytermesztésre, állattenyésztésre, többéves ültetvényekre, kisfeldolgozók kapacitásának fejlesztésére, eszközbeszerzésre, szabványok bevezetésére, kezdő turisztikai vállalkozók támogatására, valamint meglévő turisztikai vállalkozások szálláskapacitásának fejlesztésére nyerhetnek támogatást a pályázók. Azt is elmondta, hogy a sikeres topolyai fejlesztési stratégiához szépen illeszkednek ezek a pályázati kiírások.