2024. április 19., péntek

Szeptemberben nyithatják a csapokat

Ana Brnabić kormányfő megtekintette a nagybecskereki vízgyárat

A nagybecskereki vízgyárba látogatott szerdán Ana Brnabić kormányfő, aki első kézből kívánt értesülni a víztisztító berendezés körüli gondokról, annak hivatalos beindításáról, valamint arról, hogy miért is késnek a beüzemeltetéssel az illetékesek.

Kónya-Kovács Otília felvétele

Kónya-Kovács Otília felvétele

A vízgyár megtekintése után megbeszélést folytatott Čedomir Janjićtyal, Nagybecskerek polgármesterével, a beruházó Gruppo Zilio vállalat vezetőivel, a polgárok képviselőivel, valamint az újságírókkal.
Ana Brnabić kormányfő közös ügynek nevezte az ivóvíz rendezetlen helyzetét, amely másfél évtizedes problémát jelent, közben arra is kitért, hogy Vajdaság több városában is hasonló a helyzet, az ivóvíz minősége nem kielégítő, de az állam azon fog fáradozni, hogy az elkövetkező időszakban javítson ezen a helyzeten.

Čedomir Janjić összefoglalójában elmondta, hogy a víz minősége már évtizedek óta nem változott, viszont az előírásoknak megfelelően, 2004-ben betiltották a vezetékes víz használatát. 2012-ben írtak alá első ízben egy megállapodást az akkori városatyák a Wassertechnik németországi vállalattal, de ezt az ajánlatot nagyon drágának ítélték meg, hiszen a városnak a berendezés megépítése 28 millió eurójába került volna, a megtisztított vízért is fizetni kellett volna, így talán a Balkánon a legdrágább ivóvizet ihatták volna az emberek, ezért megsemmisítették a szerződést.

Az aktuális városvezetés újabb beruházót talált, a Gruppo Zilio vállalatot, ez a cég saját eszközéből építette ki a víztisztítót, és a polgárok már bebizonyosodtak róla, hogy jól működik a víztisztító, ám újabb gondok miatt elhúzódott a vízgyár beindításának határideje.

Nenad Obradović, a beruházó képviselője beszámolt arról, miért történik a határidő kitolása, a legutóbbi eset alkalmával a berendezésen, a szűrőkön keletkezett meghibásodás a lerakódott iszap miatt. Az állam támogatását kérték ahhoz, hogy az újabb alkatrészeket be tudják szerezni külföldről. A tervek szerint a jövő hónap derekáig megoldják a felmerült problémát, és addig a polgárok türelmét kérik. Összegzésként elmondták, hogy ha minden a tervek szerint halad, szeptemberre már iható lesz a csapvíz Nagybecskereken.

Ana Brnabić kormányfő azt ígérte, hogy júliusban ismét ellátogat a Bega menti városba, addigra bizonyára üzembe helyezik a vízgyárat, a megfelelő ellenőrzések, analízisek elvégzését követően pedig hivatalosan is egészségessé nyilváníthatják majd a vezetékes vizet Nagybecskereken.