2024. április 25., csütörtök

Javulnak a szolgáltatások

Szenttamáson járt Zoran Đorđević miniszter

Egynapos munkalátogatáson járt Szenttamáson Zoran Đorđević munkaügyi, foglalkoztatási és szociális ügyekkel megbízott miniszter. A vendéget Radivoj Paroški polgármester és Milena Alargić, a képviselő-testület elnöke fogadta. A helyi aktuális témákról folytatott beszélgetést követően a miniszter és kísérete ellátogatott a szenttamási Gyöngy, a Fejlődésben Elmaradt Személyek Egyesületébe, ahol a civil szervezetben folyó munkáról, nehézségekről és mindennapokról tájékozódott.

− Az önkormányzattal egyetértettünk abban, hogy a községházába be kell szerelni a felvonót, hogy javuljon a fogyatékkal élők számára a különféle adminisztrációs szolgáltatások megközelítése. Az önkormányzatban nagyon sok dicséretet hallottam a Gyöngy egyesület munkájáról, nekik mindig van valamilyen kezdeményezésük, ötletük arra, hogyan tegyék a tagság számára minél könnyebbé a hétköznapokat. Az önkormányzat támogatja az egyesület épületének tatarozását azzal, hogy a jelenlegi helyiségből hamarosan ki kell költözniük, a minisztérium pedig támogatja az egyesület másik napközis épületének teljes felújítását. Az eddigi számítások szerint ez mintegy kétmillió dinárba kerül, és ha minden jól megy, akkor az év végéig az egyesület tagjai már beköltözhetnek az új helyiségekbe. Biztos vagyok abban, hogy ezt a gyerekek megérdemlik, és hogy a hírt a szülők is örömmel fogadják, hiszen ettől kezdve jelentősen emelkedik a napközis ellátás minősége – mondta a miniszter.

A Gyöngy egyesület elnöke, Slavka Popić a vendégeknek beszámolt az egyesületben, illetve a napköziben folyó széleskörű tevékenységről.

− Jelenleg a napközisek száma 20, számukra 16 személyes kísérőt alkalmaztunk, a további korai kezeléseken pedig mintegy 60 gyerek vesz részt. Vajdaságban egyébként három ilyen külön engedéllyel rendelkező község van, az egyik a mi egyesületünk. Arra is büszkék vagyunk, hogy tavaly sikerült beindítani az ún. szociális vállalkozás programot, amelynek keretében az egyesület tagjai „saját vállalkozás” mottóval nekivágtak a zöldségfélék és konyhakerti vetemények termeléséhez – magyarázta Slavka Popić.

Radivoj Paroški polgármester tájékoztatta a minisztert a község szociális védelem terén kifejtett eddigi tevékenységéről.

− A községi költségvetésből az idén mintegy 60 millió dinárt különítettünk el szociális- és gyermekvédelemre, ami egy ilyen kis községet tekintve, mint a miénk, igen jelentős összegnek számít – mondta többek között a szenttamási polgármester.