2024. április 25., csütörtök

Minőségi változások

Szuszeki és begecsi termelőknél a mezőgazdasági felelősök

Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter Vuk Radojević tartományi agrártitkár kíséretében tegnap a szuszeki (Beočin község) Begojević család gazdaságára látogatott, majd dél-bácskai körútjának folytatásában begecsi termelőkkel találkozott.

A Begojević család 50 fejőstehenet tart, sertés- és juhtenyésztéssel is foglalkozik, és 200 hektár földet művel. Ez a sikeres családi gazdaság mintaképe, amely kiváló eredményekkel gazdálkodik. A látogatás alkalmával Radojević elmondta, hogy a szaktitkárságnak jelentős eszközök állnak rendelkezésére a bejegyzett gazdaságok támogatására, és hogy a fiatal termelők külön kedvezményekben részesülnek, a startup pályázatokra jelentkezők a beruházás összegének akár a 90 százalékára is számíthatnak.

A begecsi termelőkkel való találkozón a titkár felhívta a figyelmet a földrajzi eredetmegjelöléssel ellátott „begecsi sárgarépára” és arra, hogy a településen sikeresen társultak a magántermelők: mezőgazdasági szövetkezetet alapítottak Begecsi konyhakertészek elnevezéssel. Nedimović miniszter úgy fogalmazott, hogy Begecs a minőségi változások szimbóluma. Mint mondta, tíz évvel ezelőtt még külföldről hoztunk be sárgarépát, ma viszont a nagyobb exportőrök közé tartozunk, és olyan országokba szállítjuk ezt a terméket, amelyek korábban a legjelentősebb kiszállítók táborában voltak. A tárcavezető azt is megemlítette, hogy a begecsiek IPARD-pályázatokra is jelentkeznek. Szerinte azokra a köztársasági támogatásokra is számíthatnak, melyeket a feldolgozó kapacitások fejlesztésére szánnak. Ezeknél a pályázatoknál 20–50 százalékos lehet az állami támogatás aránya.