2024. március 28., csütörtök

Ma: Emigránsok…

Július 2-áig INFANT fesztivál Újvidéken

A 46. INFANT nemzetközi, alternatív fesztivált kedden az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Jovan Đorđević Színpadán Góbi Rita újvidéki születésű, nemzetközileg elismert, díjazott táncművész és koreográfus, a tavalyi fesztivál győztese, az idei bírálóbizottság tagja nyitotta meg.

Ezután került bemutatásra Toula Limnaios koreográfus német táncegyüttesének színvonalas produkciója. Címével, A düh-vel kifejezésre juttatta az üzenetet: szenvedélyes válaszát korunk értelmetlen állapotára, a rengeteg információra.

Szerdán este A Halál a fasizmusra! A halászokról és a szabadságról című dokumentum-előadást láthatták a nézők. Újvidék Művelődési Központjának termében a hazai Reflektor Színház a fiatal szerzők Ivo Lola Ribar forradalmár és menyasszonya, Sloboda Trajković története alapján megfogalmazták, mit jelent számukra a fasizmus elleni harc a mai korban. Az aktuális előadásról ma, 11 órakor Újvidék Művelődési Központjában, az Ifjúsági Tribün Klubjában kerekasztal-beszélgetést szerveznek az érdeklődők számára. Majd 16 órától a németországi Company toula limnaios táncegyüttes és a helybeli balettiskola A modern tánc és a társulat címmel műhelymunkára hívja az érdeklődőket. A művelődési központ nagytermében 20 órától a szerbiai Tri groša társulat Emigránsok c. produkcióját nézheti meg a közönség. Ez az előadás Barna Miklós és Marija Barna Lipkovski rendezésben 2015-ben a szentpétervári ArtOkraina fesztiválon elnyerte a legjobb rendezésért járó díjat.

Nyolc ország – Dél-Korea, Németország, Olaszország, Csehország, Franciaország, Svájc, Szerbia, valamint első alkalommal Palesztina – társulata mutatkozik be június 25-étől július 2-áig az innovatív előadásokat népszerűsítő nemzetközi fesztiválon, amelynek egyik támogatója napilapunk szerkesztősége is. A 46. évébe lépő rangos fesztivál része az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa 2021-ben projektumnak.

Az érdekesnél érdekesebb alternatív előadásokra belépőjegyet 11 és 13 óra között lehet vásárolni Újvidék Művelődési Központjában, illetve egy órával a rendezvény előtt a rendezvény színhelyén. A jegy ára 500 dinár, az egyetemisták számára pedig 300 dinár.