2024. március 29., péntek

Kovács Istvánt díjazták Cannes-ban

A Cannes Lions reklámfesztivál ad helyet a Young Director Awardnak, amelyen a legtehetségesebb fiatal rendezőket díjazzák több különböző kategóriában. A zentai Kovács István az Ostrom című diplomafilmjével a 6 percnél hosszabb diplomafilm kategória fődíját hozhatta el az Azúr-partról.

A magyar Filmalap támogatásával, a Filmművészeti Egyetemen készült film korábban több rangos elismerést is begyűjtött: az Amerikai Filmakadémia Diák Oscar-díját, a Magyar Filmkritikusok díját, a Magyar Filmdíjat, a luxemburgi CinEast fesztivál közönségdíját és a BuSho fődíját is.

Pénteken kezdődik Közép-Európa legnépszerűbb A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválja Karlovy Varyban. Az európai filmpromóciós szervezeteket tömörítő EFP Future Frames – Az európai mozi új generációja című programjában 10 kitűnő tehetségű ifjú rendező diplomafilmjét vonultatja fel, köztük az Ostromot. Kovács István, aki jelenleg Gasztonyi Kálmánnal közösen az Ostrom mozifilm változatán dolgozik, személyesen mutatja be a diplomafilmjét a szakmának és nagyközönségnek jövő héten Karlovy Varyban.

A film alaptörténete a következő: „az Ostrom 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik. Főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, és végre hajat mosson a várva várt randevúja előtt. Életveszélyes terve végrehajtásától sem a szomszédai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani”.

A forgatókönyvet Gasztonyi Kálmán írta, az operatőr Dévényi Zoltán, a vágó Duszka Péter Gábor, a látványtervező Rajk László, a hangmérnök Balázs Gábor volt, a line producer D’Intino Patrícia, a gyártásvezető Hegyi Nóra volt. A főbb szerepekben Vedrana Božinović, Mirela Lambić bosnyák, továbbá Nenad Pećinar és Radoje Čupic szerb színészek mellett Trill Zsolt és Keszég László látható.