2024. április 23., kedd
X. Nemzetközi Grafikai és Festészeti Alkotóműhely

A jubileum jegyében

Aktív munka folyik a zentai Alkotóházban

Nagyon produktív napjai vannak a zentai Alkotóháznak, hiszen ahogy véget ért a keramikusoknak szervezett ötnapos rakukerámia alkotótelep, rögtön kezdődött a következő, mégpedig a X. Nemzetközi Grafikai és Festészeti Alkotóműhely, amely második állomása a Nemzetközi Művészeti Műhelynek, melyet a zentai Képzőművészeti Alkotóműhely Polgári Társulás szervez.

Hétfőtől szombatig tart a műhelymunka, ahova több határon túli képzőművészt is meghívtak, ezzel is nemzetközivé téve az egyhetes programot.

– Témát nem határoztunk meg. Úgy gondoltam, az elmúlt tíz év alatti barátkozás, ismerkedés, illetve ennek a tíz évnek az élménye kell, hogy érződjön, ez legyen a gondolatindító. Nagy szabadságot ad a telepnek a kötetlenség, hogy a művész szabadon alkothat, azt készít, amit egyébként is szeret, kedvenc művészeti tevékenysége – mondta Mezei Erzsébet, grafikusművész, keramikus, aki az alkotóműhely szakmai vezetője, aki azt is elárulta, hogy ezeknek az évente megtartott műhelymunkáknak köszönhetően a kapcsolattartás is eredményesebb tud lenni, megvan az összekötő kapocs, az a program, ami évről évre összehozza őket. Természetesen a meghívások kölcsönösen működnek, más alkotónál is összegyűlnek egy-egy műhelymunkára.

Az idei táborba 10 képzőművész érkezett, Felvidékről Kassai Fecsó Ivett, Fecsó Szilárd és Kovács Éva, Magyarországról, pontosabban Csongrád-Bokrosról Boda Zsuzsanna, Szegedről pedig Szécsi Valéria. Vajdaságból is több alkotó jött, Magyarkanizsáról Csikós Tibor, Topolyáról Csernik Attila, Szabadkáról Sándor Laura és természetesen Mezei Erzsébet, aki a szervezés mellett aktív alkotótag is.

A program meghívásos alapon történik, tehát fix alkotócsapatot vár ilyenkor az Alkotóház, jelen esetben tíz főt, ami egy optimális létszámnak tekinthető a közös munka szempontjából. Az alkotás egész nap zajlik, így bármikor elkaphatja a művészeket az ihlet, legyen szó reggelről, vagy akár késő estéről, éjszakáról.