2024. április 25., csütörtök

A többség füvezik, de keresett a heroin is

A világon 271 millió drogos élt 2017ben – áll az ENSZ tegnap ismertetett jelentésében. A világszervezet Kábítószer- és Bűnüldözési Hivatalának kétévente közzétett dokumentuma szerint 2009-hez képest 30 százalékkal nőtt a drogfogyasztók száma.

A 15 és 64 év közötti lakosság 5,5 százaléka fogyasztott kábítószert az elemzett időszakban. A jelentés megállapítja: a vizsgált esztendőben világszerte 585 ezren haltak meg kábítószertől vagy az annak következtében kialakult betegségekben. Továbbra is a kannabisz (más néven marihuána vagy „fű”) a legelterjedtebb drog a világon. Két éve 188 millió megkérdezett válaszolta azt, hogy legalább egyszer kipróbálta. Akkor majdnem 53,5 millió személy  vett magához olyan opiátokat mint a heroin, fentanil vagy az ópium. Ezek a szerek egyre népszerűbbek, ráadásul az 585 ezer haláleset kétharmadáért felelősek.

Az ópiumszármazékok harmadát Dél-Ázsiában fogyasztották, de ÉszakAmerikában is nagyon elterjedtek. A kokaint is sokan keresik, ezért előállítása rekordot döntött: 2017-ben kétezer
tonna készült belőle, majdnem negyedével több, mint az előző évben. A főleg Dél-Amerikából származó szer különösen Észak-Amerikában és Óceániában kelendő.