2024. április 23., kedd

Közeleg a pokol Európa felé

Franciaországban megháromszorozódott a hűtőberendezések iránti kereslet

Az illetékesek a francia, a spanyol és a német lakosságot továbbra is veszélyes hőhullámra figyelmeztetik, amely néhol már megtapasztalta a 40 Celsius-fokos, vagy esetenként annál is nagyobb hőséget. Másutt csak a napokban éri el csúcspontját a kánikula.

Közeleg a pokol – így kommentálta Silvia Laplana spanyol meteorológus azt a hőhullámot, amely Európa felé közelít, vagy már részben meg is érkezett. Az előrejelzések szerint Spanyolország bizonyos részein a hőmérséklet még a 40 Celsius-fokot is meghaladhatja.

Franciaországban keddtől már sokfelé a legmagasabb szintű riasztás érvényes. Az előrejelzések azonban arra utalnak, hogy a neheze még csak ezután jön. A hőség néhol (főként a déli területeken) 45 fok körül tetőzhet.

Agnès Buzyn egészségügyi miniszter felelős magatartásra és szolidaritásra kért mindenkit a Franciaországot sújtó kánikula miatt, és visszautasította az ellenzék vádjait, hogy a kormányzat túlzásba viszi az elővigyázatossági kampányt. „Nincs különösebb riogatás, a kánikulai időszakok ezentúl rendszeresek lesznek, talán még erősödnek is a következő évtizedekben az éghajlatváltozás miatt” – hívta föl a figyelmet. Szerinte folytatni kell az elővigyázatossági kampányokat.
Az országban 2003-ban csaknem 15 ezer, többségében egyedül élő idős ember vesztette életét az augusztusi kánikulában. A francia rádiók és televíziók ezúttal folyamatosan tájékoztatják a lakosságot arról, hogy milyen elővigyázatossági intézkedéseket kell megtenni, és egy ingyen hívható telefonszámon bárki érdeklődhet az ilyenkor fontos tudnivalókról.

Az országos meteorológiai szolgálat a francia megyék több mint felére hirdetett legmagasabb szintű hőségriadót. Jelentéseiből az is kiderül, hogy a június végéhez képest szokatlan intenzitású kánikula csúcspontja ma és holnap várható. Az iskolákban a 16 évesek számára kötelező záróvizsgákat ezért erről a két napról a jövő hétre halasztották. 

Párizsban tegnap délután a hőmérők 36 fokot is mutattak, az ország keleti részén pedig a legmagasabb hőmérséklet több helyen elérte a 40 fokot, és éjszaka is nagyon meleg van. Az előrejelzések szerint a rekkenő hőség vasárnapig tart. Enyhébb idő csak az Atlanti-óceán partján, Bretagne-ban és Normandiában tapasztalható. 
A francia állami vasúttársaság csaknem félmillió ásványvizes palackot és 200 ezer ételcsomagot biztosított azoknak az utasoknak a pályaudvarokon, akik késéssel vagy fennakadásokkal szembesültek. Az elektronikai cikkeket árusító bolthálózatok pedig azt közölték, hogy a napokban a háromszorosára növekedett az előző évhez képest a ventilátorok és a klímaberendezések iránti kereslet. 

Németországot is szokatlan forróság árasztotta el, amely Afrikából érkezett. A hőmérséklet néhol elérheti a 40 fokot is. Franciaországhoz hasonlóan itt is minden eddigi rekordot megdöntő június végi hőségre számítanak.

Brit szakértők meggyőződése, hogy az extrém hőhullámok a jövőben gyakoribbá válhatnak (különösen Dél-Európában) a globális fölmelegedés okozta éghajlatváltozás következtében.

Több európai ország meteorológiai szolgálata szerint célszerű idejében fölkészülni az extrém melegre, mert nagy a valószínűsége, hogy megismétlődhet a tavalyi eset, ami Spanyolországban és Portugáliában sok halálos áldozatot követelt, Németországban és Svédországban pedig soha nem tapasztalt aszályt idézett elő.

A Kopernikusz Klímaváltozás-figyelő Szolgálat középtávú európai időjárás-előrejelző rendszere arra a következtetésre jutott, hogy az idén nemcsak június vége sikeredik túl sütősre, hanem augusztus is rettenetes lesz, annyira, hogy az utóbbi évek egyik legforróbb nyárvégi hónapja következhet.