2024. április 18., csütörtök

E-Szerbia minden téren

Szerbia alternatív megodlást keres, hogy Koszsovóra is eljusson a szerbiai áru

A szerb kormány minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a Koszovó és Metóhia területén élő polgárokhoz eljusson a Közép-Szerbiából származó áru, jelentette ki Ana Brnabić kormányfő, a Jorgovanka Tabakovićtyal, a Nemzeti Bank kormányzójával aláírt protokoll-megállapodás aláírását követően.

A kormány és a Nemzeti Bank E-Szerbia elnevezéssel egy közös projektumot indított, ami lehetővé teszi majd a polgárok számára a gyorsabb és minőségesebb pénzügyi szolgáltatásokat. Mint arra Brnabić rámutatott, ez a megállapodás is azt szorgalmazza, hogy többé ne a közigazgatás és az adminisztáció álljon a figyelem középpontjában, hanem a közszolgáltatás. Szavai szerint a kormány a polgárok szolgálatában kell hogy álljon. Elmondta, a kormány célja, hogy a jelenlegi kormány mandátumának lejárta után Szerbiát az új technológia és az innovációk országaként ismerjék fel. Így a digitalizáció prioritást élvez, hiszen gyors, hatékony és minőséges közigazgatásra van szükség. A Nemzeti Bank úgynevezett szabályozó fizetési csomagot vezet be, amely lehetővé teszi az innovatív fizetési módszerek tesztelését, illetve azt a piacfelmérést, amiből kierül hogy a külföldi országok mennyire mutatnak érdeklődést az innovációk iránt.

Ez a találkozó adott lehetőséget arra is, hogy Ana Brnabić az újságíróknak kijelentse, a nemzetközi közösség már hét hónapja nem tesz semmit, hogy visszavonják Koszovón a szerb termékekre kiszabott magas vámdíjakat, valamint hogy lehetővé válljon a szabad áruforgalom. Ezért Szerbia olyan alternatív megoldásokat keres, amivel a szerb és a többi lakossághoz eljuthatnának a szerb termékek, hogy a Koszovó és Metóhia területén élő polgárok a 21. századhoz méltóan elérhessenek minden terméket, amire szükségük van.

– Minden eszközzel, ami a rendelkezésünkre áll, arra törekszünk, hogy a közép-szerbiai áru eljusson mindazokhoz Koszovó és Metóhia területén, akik fogyasztani szeretnék ezeket a termékeket – jelentette ki Brnabić.