2024. április 26., péntek

Bagoly és darázs a fegyverkiállításon

Megnyílt Belgrádban a Partner 2019
(Fotó: Beta)

(Fotó: Beta)

Szerbia 105 millió euróért vásárolt az Airbus vállalattól kilenc H–145M típusú helikoptert a katonaság és a rendőrség számára – számolt be róla tegnap Aleksandar Vučić államfő a Partner 2019 elvezésű fegyver és katonai felszerelések kiállításon Belgrádban, ahol bemutatták a nemrég megérkezett első H–145M helikoptert.
Vučić elmondása szerint a katonság számára még három Super puma helikopter is érkezik, amely véleménye szerint a legjobb, ám a legdrágább helikopternek számít a világon.

– Összesen kilenc ilyen Airbus-szépségünk van, közülük néhány fegyverrel van felszerelve, néhányat pedig a tűzoltásban, az árvizeknél, az emberek és az áru szállítására használunk majd – hangsúlyozta az államfő. Hozzátette, az Airbusszal folytatott együttműködés egyik fontos momentuma a Momo Stanojević Repülőgép-intézet kapacitásának növelése, ahol a repülőgépek karbantartását végzik majd.

Bruno Even, az Airbus Helicopters képviseletében a H–145M típusú helikopter bemutatóján elmondta, cégük olyan rendszert vásárolt meg, amely Szerbiában gyártott katonai felszerelést is tartalmaz, így reményét fejezte ki, hogy ez hozzájárul majd a szerb piac fejlődéséhez is.

Felszólalt Jugoslav Petković, a Jugoimport vezérigazgatója is. Kiemelte, a Jugoimport már 70 éve működik, és a Balkán legsikeresebb katonai felszerelések kereskedelmével foglalkozó vállalatának számít, illetve az elmúlt hat év beruházásának köszönhetően, ami meghaladta a 100 millió eurót, övéké Európa legnagyobb fegyverüzeme.

Az államfő megismerkedett a az amerikai Dillon minigun tűzfegyverrel és leleplezték a Tamnava elnevezésű rakétakilövőt is, amit a Jugimport gyárt, és csupán néhány perc alatt csaknem száz 122 miliméteres rakéta kilövésére képes.

A kilencedik alkalommal megrendezett fegyverkiállításon 128 (96 hazai és 32 külföldi) kiállító vesz részt. Összesen 400 olyan tárgyat állítottak ki, amit a Katonai Technológiai Intézet tervezett, köztük a Sova (bagoly) elnevezésű repülőt, a Stršljen (darázs) pilóta nélküli repülőt, a Pegazus felderítő drónt, a Miloš távírányítású, legénység nélküli platformot és sok minden mást, ami a katonaság munkáját segíti.