2024. április 23., kedd

Megéri-e szüretelni?

A meggytermelők a miniszterekkel tárgyalnának

A Prokuplje környéki meggytermelők a felvásárlási árról szeretnének tárgyalni Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszterrel és Milan Krkobabić régiófejlesztésért felelős tárca nélküli miniszterrel. Aleksandar Simonović, Prokuplje polgármestere elmondta, a termelők elégedetlenek a meggy felvásárlási árával, amelynek kilogrammja jelenleg 30–40 dinár.

– Az idei termés kivételes minőségű. A termelők sok munkát és erőt fektettek a meggytermesztésbe, ezért jogosan elégedetlenek a felvásárlási árral. Csupán azt kérik, hogy fizessék ki a munkájukat – mondta Aleksandar Simonović.

Hangsúlyozta, hogy a meggy felvásárlási ára a piacon formálódik, de mivel a termelők elégedetlenek, bizonyos intézkedések megtétele szükséges ahhoz, hogy az ár és a befektetett munka megfelelő arányban legyen.

Simonović rámutatott arra, hogy a Prokuplje környéki termelők csupán mezőgazdaságból élnek, s a terményeikből származó jövedelem összegétől függ, hogy megmaradnak-e falun vagy sem.

– Amennyiben a mezőgazdasági termékek értékesítésével kapcsolatos elégedetlenség a következő években is folytatódik, termelők nélkül maradunk, és a falu elnéptelenedik. Ezt nem szabad megengednünk – ecsetelte Simonović.

Prokuplje környékén a meggy a leginkább termelt gyümölcs, mintegy 2000 hektáron termesztik, és a vidéken élő mezőgazdasági termelők 80 százaléka a belőle tartja fenn magát.

Merošina környékén a héten kezdődött a meggyszüretelés. A termelők azonban itt is elbizonytalanodtak, hogy folytassák-e a betakarítást, mivel a felvásárlók mindössze néhány nap alatt 50-ről 30 dinárra csökkentették a felvásárlási árát.

Hranislav Sotjanović, Merošina község mezőgazdasági szakembere a Beta hírügynökségnek adott nyilatkozatában kifejtette, hogy a 30 dináros felvásárlási árral a meggyültetvények tulajdonosai veszteségbe kerülnek, mivel csupán a meggyet szüretelőknek kilogrammonként ki kell fizetniük 20-25 dinárt.

– Legfeljebb kilogrammonként 50 dináros felvásárlási árra lenne szükség ahhoz, hogy a termelők fedezni tudják költségeiket, és hogy egy kevéske jövedelemre tegyenek szert. A 60 dináros felvásárlási árral elégedettek lennének, mert ezáltal a szükséges beruházásokra is jutna pénz – mondta Stojanović.

Rámutatott arra, hogy a Merošina és Prokuplje területén termő meggy kiváló minőségű az idén. – A hozam mintegy 20 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt, de a meggy sokkal nagyobb szemű. Az átlaghozam hektáronként 6-7 tonna. A felvásárlók azonban összebeszéltek, hogy csökkentik a felvásárlási árat, és folyamatosan becsmérlik a termést – mondta a szakember.

Elmondása szerint az elmúlt években a felvásárlók szintén alacsony árat kínáltak a meggyért, amit a világpiacon lévő hatalmas kínálattal indokoltak. Az idén azonban mindez nem megfelelő érv. Lengyelországban és Amerikában a fagy miatt felére csökkent a termés. Hasonló a helyzet Szerbia többi részén is, csupán a déli vidékeken terem jól a meggy. A legnagyobb problémát a kevés feldolgozóüzem és a monopólium jelenti. A dél-szerbiai meggytermelők tehetetlenek ezzel szemben, mert nincsenek feldolgozó létesítményeik – mondta Stojanović.