2024. április 25., csütörtök

A héten még csípnek a szúnyogok

A tiszavirágzás befejeződése után kezdik meg a permetezést Zentán

Zenta község önkormányzatának kezdeményezésére gyűltek össze a Tisza menti önkormányzatok és a szúnyogirtást végző Ciklonizacija Rt. képviselői hétfőn, hogy megbeszéljék, miképpen fogják végrehajtani a szúnyogok permetezését a tiszavirágzás befejeződése után. A megbeszélést követően a zentai önkormányzat és a Ciklonizacija Rt. tartott közös sajtótájékoztatót.

A polgárok részéről számos olyan vád érte az önkormányzatot, miszerint szándékosan nem akarja megkezdeni a szúnyogok permetezését. Ezt Győri István alpolgármester határozottan visszautasította:

– Az önkormányzat még februárban kiírta a szúnyogirtásra vonatkozó pályázatot, amit az újvidéki Ciklonizacija Rt. nyert meg. A költségvetésben ötmillió dinárt irányoztunk elő erre a célra. Ha szükséges, módosítjuk a költségvetést, és akkora összeget fogunk szánni az irtásra, amekkorára szükség lesz – emelte ki Győri István, aki hozzátette, hogy a szúnyogok nemcsak Zentán, hanem minden más községben is problémát okoznak mind Vajdaságban, mind az egész Szerbiában és a környező országokban is. Hangsúlyozta, hogy a hatékonyság érdekében érdemes a Tisza menti városokban egyszerre megkezdeni a permetezést.

– Június 13-án permeteztük a szúnyogokat földről és levegőből is, ennek hatása azonban csak pár napig tartott – mondta az alpolgármester, hozzáfűzve, a község falvaiban már elvégezték a szúnyogirtást, a városban pedig akkor fognak hozzá, amikor befejeződik a tiszavirágzás. Erre a szakértők szerint hétvégén kerül sor, ezért várhatóan a jövő hét folyamán fognak permetezni.

Igor Stojkov, a képviselő-testület titkára mindehhez hozzátette, hogy legutóbb 2010-ben volt tapasztalható az ideihez hasonló mértékű szúnyoginvázió.

– A szúnyogok száma százszorosa a kritikus értéknek. Ennek három fő oka van: a májusi heves esőzések, a permetezést ellehetetlenítő erős szelek, valamint a tiszavirágzás. Emellett problémát jelentett a Tisza magas vízállása is, ami nagyon kedvez a szúnyoglárvák fejlődésének – magyarázta a képviselő-testület titkára, hozzátéve, Zenta község önkormányzata azért kezdeményezte a találkozót, mert minden Tisza menti községet egyaránt érint a probléma, ezért Magyarkanizsával, Törökkanizsával, Csókával és Adával közösen kell megoldani.

A Ciklonizácija Rt. elnöke, Tihomir Jakovljev szerint az idén rendkívüli mennyiségű szúnyoggal állunk szemben.

– Olyan sokan vannak, hogy hiába próbáljuk meg őket irtani, nagyon gyorsan új egyedekkel találkozunk, ugyanis a szúnyog kivételes alkalmazkodóképességű rovar – hangsúlyozta Tihomir Jakovljev, aki elmondta, hogy a szúnyogokat két csoportba sorolhatjuk, így vannak erdei és házi szúnyogok. Számunkra jelenleg az előbbiek túlszaporodása okozza a problémát, aminek a Tisza magas vízállása, az esőzések és a hőmérséklet alakulása a következménye. A szúnyogirtás a szúnyogállomány 80-90 százalékát pusztítja el, ezért ha nagyon sok a szúnyog, az irtás után is érezhető a jelenlétük. Végezetül maga is megerősítette, hogy a leghatékonyabb eredmény akkor érhető el, ha az érintett községekben egyszerre történik az irtás.

A sajtótájékoztató második részében Győri István a kék medencéről is mondott néhány mondatot, aminek kapcsán kifejtette, a medence valószínűleg még a héten, várhatóan csütörtökön kinyit, majd hozzátette, a néhány napos késés oka az, hogy mivel az elmúlt 15 évben semmiféle felújítást, karbantartást nem végeztek a medencén, mindent most kellett bepótolni.