2024. március 28., csütörtök

Tegeződjünk az IT szektorral

Kétnapos informatikai konferenciát szerveztek Topolyán

Közismert, hogy az informatika napjaink egyik leggyorsabban fejlődő területe. Mind jelentősebb szakemberhiánnyal küzd az ágazat, pedig cégekben, magánvállalkozásokban ma már ezen a téren is nélkülözhetetlen haladni a korral. A kialakult képpel ellentétben az informatika nem csak a programozásról szól, számos más területén is szükség van kreatív, logikus gondolkodású szemléletre.

A digitális kompetencia fejlesztését az Európai Unióban is kiemelt feladatként jelölték meg. A digitális írásbeliség a 21. század nélkülözhetetlen elvárása, s a megalapozását minél fiatalabb korban el kell kezdeni. A részletes tárgyi tudásnál sokkal fontosabb az a tudás, amely a minden iránt nyitott, tanulni vágyó, információt felkutató, megtaláló és alkalmazó egyén jellemzője. A piaci és az általános társadalmi igényekre reagálva a topolyai fiatalok egy csoportja úgy döntött, hogy közösségbe tömörülve próbálja felhívni a figyelmet az informatikában rejlő lehetőségekre. Topolya Község Ifjúsági Irodája, valamint a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság is támogatta a rendezvény megszervezését, melynek a szervezők szerint lesz folytatása is. Most két napig tartott Topolyán az első Mentit IT-konferencia, melynek keretében a résztvevőknek a saját vállalkozás elindításáról és továbbfejlesztéséről, valamint az ezzel kapcsolatos részletekről hallhattak előadásokat, az informatika témakörére fókuszálva.

A konferencia egyik szegmensében az új technológiák ügyvitelbe történő integrálásának lehetőségeivel, a másik szegmens keretében pedig az IT szektor nyújtotta lehetőségek gyakorlati alkalmazásával foglalkoztak. Az előadók valójában a saját tapasztalataikat osztották meg a jelenlévőkkel. Valamennyien sikeresek különféle profilú cégek és vállalkozások, esetenként saját vállalkozásaik keretében az IT technológia nyújtotta lehetőségek alkalmazása területén. Pénteken és szombaton 13 és 18 óra között zajlott a konferencia szakmai része, míg este zenés programok keretében „hagyták leülepedni” az előadásokon hallottakat, illetve lehetőség volt egymás között is eszmecserét folytatni. A szakmai rész a Juhász Erzsébet Könyvtár padlásterében, a könnyedébb esti tartalom pedig az Izlog Ideja helyiségeiben volt elérhető 21 órától.

Nemanja Stojanović, a Mentit IT platform menedzsere szerint a szervezők lelkes csapata elkötelezett az iránt, hogy Topolyán alakítsanak ki egy úgynevezett IT szektoros közösséget. A Mentit keretében pedig terveik szerint havonta szerveznének panelbeszélgetéseket, konferenciákat, szakmai képzéseket és bemutatókat, a „Sa IT na ti”, azaz az IT szektorral tegező viszonyban mottóval pedig két csoport számára is képzést indítanának. Az egyiken a kezdőket, a másikon a haladókat oktatnák online marketinges fogásokra, weboldalkészítésre és a rohamos tempóban fejlődő IT technológia vívmányainak alkalmazására.

Nemanja Stojanović, a Mentit IT-platform menedzsere nyitotta meg a rendezvényt. Damir Tahiri, Mirnics Gyula, Faragó Szebasztián, Aleksandra Stojanović tartott pénteken előadásokat. Szombaton, a rendezvény második napján, Vörös Csaba, a gyermekek informatikai képzését koordináló Coder Club vezetője, valamint Bojana Borković és Željko Crnjaković tartott előadást. Mirnics Gyula az árképzés témakörét dolgozta fel előadásában, az IT szektor területén. Ma, a szélessávú internet korszakában már igényes honlapok készíthetők kisvállalkozások számára is. Hangsúlyozta azonban, hogy egy kis húsbolt vagy egy nemzetközi jellegű fesztivál weboldalát is igényesen kell elkészíteni, ugyanakkor az árképzésben figyelembe kell venni a jellemzőiket.

A rendezvény zárásaként átadták az igazolásokat is a főként fiatalokból álló hallgatóknak arról, hogy részt vettek a képzésen, és elsajátították a hallottakat. Egy ilyen tanúsítvány bizonyos pályázatok elbírálása esetén is pluszpontokat jelenthet számukra a jövőben.