2024. április 18., csütörtök

Egy hét alatt is csodát lehet tenni

Szabadka is része A tisztább Vajdaságért hete megmozdulásnak

Szemétszedési akciót szerveztek kedden Szabadkán A tisztább Vajdaságért hete nevet viselő akció keretében. A megmozdulás hétfőn vette kezdetét a tartomány több településén, és holnap ér véget. Kedden a reggeli órákban a Harcosok Sorakozója helyi közösségnél található Vitorog bútorszalon mögötti illegális szeméttelepet számolták fel az önkéntesek a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat munkásaival együtt. A programot a Tartományi Városrendezési és Környezetvédelmi Titkárság, a Fruška Gora Nemzeti Park, a Vajdaság Erdei Közvállalat, Újvidék városa és a helyi önkormányzatok együtt valósítják meg.

A városban mintegy 90 illegális szeméttelep van, most egyet felszámoltak közülük (Fotó: Gergely Árpád)

A városban mintegy 90 illegális szeméttelep van, most egyet felszámoltak közülük (Fotó: Gergely Árpád)

A hulladék eltakarításának kezdete előtt Brankica Tabak, a Tartományi Városrendezési és Környezetvédelmi Titkárság titkárhelyettese a sajtó képviselőinek elmondta, a program annak a bizonyítéka, hogy az emberek egy hét alatt is képesek csodát tenni, mert minden csak az akaraton múlik.

– Eddig már néhány meghatározott helyszínen elvégeztük a takarítást. Péntekig huszonegy vajdasági helyi önkormányzat területén mutatjuk meg a kezdeményezéseknek köszönhetően, hogy a magán- és közszféra együttes erőkkel ki tudnak menni a legproblémásabb területekre szemetet gyűjteni. Így segíthetnek a saját közösségükön. A legproblémásabbak azok a részek, ahol illegális szemétlerakók voltak, mert az a földterület használhatatlanná vált. Hamarosan kezdetét veszi egy erdősítés is, mert ezeken a helyeken ez az egyetlen megoldás. Vajdaság területén ismeretlen az illegális hulladéklerakók száma. Addig, amíg most beszélgetünk, ki tudja hány új keletkezik éppen. Ez csak a rossz szokásainkról árulkodik. Az emberek megengedték maguknak, hogy eluralkodjanak rajtuk a mindennapi problémák, és félretették a jólneveltségüket. Amikor a szabadkaiak elkezdték erre a helyre hordani a szemetet, azt gondolva, hogy azt majd senki sem veszi észre, tévedtek. Remélem, ha most értesülnek az itteni szemétgyűjtésről, akkor nem fogják többé ide hordani a hulladékot – nyilatkozta a titkárhelyettes, majd hozzátette, meglepődve tapasztalta magyarkanizsai látogatása során, hogy ott nincs illegális szemétlerakó. Szavai szerint annak nemléte ott is az emberi viselkedésen múlott.

Jasmina Stevanović, a szabadkai önkormányzat Társadalmi-tevékenységügyi Titkárságának titkára is úgy véli, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetni a lakosság környezetvédelmi tudatosítására.

Bojan Šoralov, Brankica Tabak, Jasmina Stevanović (Fotó: Gergely Árpád)

Bojan Šoralov, Brankica Tabak, Jasmina Stevanović (Fotó: Gergely Árpád)

– Leginkább a gyermekeknek kell példát mutatni. Az önkormányzat örömmel csatlakozott a tartományi megmozduláshoz, ugyanakkor azt is tudjuk, hogy minden településnek gondjai vannak az illegális szeméttelepekkel. Ez az akció a legjobb módja annak, hogy belekezdjünk azok felszámolásába. Azért választottuk pont ezt a helyszínt, mert ez a helyi közösség az egyik leglakottabb városrész. Szabadkán mintegy 90 ilyen lerakó van, ezek száma napról napra változik. A jövőben törekedni fogunk a Zorka helyi közösségben és Palicson is ezek szanálására – jelentette ki a titkár.

A keddi akcióban mintegy 70 aktivista és önkéntes vett részt, akik zöld egyenpólóban tisztították meg az áruház mögötti zöldterületet. Bojan Šoralov aktivista azért csatlakozott az akcióhoz, mert példával szeretne szolgálni a többi lakosnak.

A keddi akcióban mintegy 70 aktivista és önkéntes vett részt (Fotó: Gergely Árpád)

A keddi akcióban mintegy 70 aktivista és önkéntes vett részt (Fotó: Gergely Árpád)

– Örömmel látom, és fontosnak tartom, hogy Szabadka is részt vesz ebben a programban. Az előző három évben kulcsfontosságú ökológiai problémák megoldásán tevékenykedett az önkormányzat, a szemétlerakók pedig pont ezeknek a problémáknak a részét képezik. Üdvözlöm a tartományi kormány azon határozatát, miszerint hamarosan betiltják a műanyag zacskók használatát. Felhívom a kommunális rendőrség és felügyelőség figyelmét, hogy erősítsék meg tevékenységüket. Ezáltal megkönnyítik és lehetővé teszik, hogy erőfeszítéseink ne vesszenek kárba. Figyeljenek oda, hogy ne keletkezzen újabb illegális hulladéklerakat ott, ahol már egyszer felszámoltuk – mondta Bojan Šolarov.