2024. április 23., kedd

Drámai meccsen búcsúzott a női Seleção

VIII. női labdarúgó-világbajnokság

Amandine Henry sorsdöntő gólja (Fotó: Beta/AP)

Amandine Henry sorsdöntő gólja (Fotó: Beta/AP)

A hatszor is a világ legjobb női labdarúgójának választott Marta minden valószínűség szerint nem nyer világbajnokságot pályafutása során, hiszen Brazília hosszabbítás után 2:1-es vereséget szenvedett a tornán eddig remeklő Franciaországtól. A női Seleção az 52. percben került hátrányba, amikor Diani robogott el a jobb oldalon, az élesen középre lőtt labdát pedig Gauvin kotorta a hálóba. Franciaország nem sokáig örülhetett, mert bő tíz perccel később Thaisa egy lepattanó labdát rúgott a bal alsóba, 1:1-re alakítva ezzel az állást. A kétszer tizenöt perces hosszabbítás első részében nem született döntés, a 107. minutumban azonban az első francia találathoz kísértetiesen hasonlító gól döntötte el az összecsapást. A gallok Amandine Henry révén jutottak a legjobb nyolcba.

Az Anglia–Kamerun mérkőzésen a világbajnokságon már megszokott játékot láthattuk a szigetországiaktól: az első félidőben bedarálták az ellenfelet, hogy aztán a szünet után pillanatnyi kihagyásoknak köszönhetően teljesen szétessen az angol védelem, s csak a szerencse, valamint a videobíró mentette meg Phil Neville lányait a szorosabb mérkőzéstől. A 14. percben Houghton, a 45-ben pedig White szerzett gólt. A továbbjutás sorsát Greenwood találata pecsételte meg egyértelműen, a találkozó kapcsán azonban mégsem erről, hanem az afrikai csapat sportszerűtlen viselkedéséről írnak a világsajtóban. A kameruniak először a meg nem adott gólnál reklamáltak hevesen, holott a VAR teljesen szabályosan vette el a találatot. Az igazi durvaság a hosszabbítás tizedik percében következett, amikor is 3:0-ás állásnál a kameruniak fiatalja nagyon keményen belépett az angol ellenfélnek. A játékvezető csak sárga lappal büntette Takoundát, de elképzelhető, hogy a FIFA később többmeccses eltiltást ró a támadóra. Anglia a negyeddöntőben Norvégiával mérkőzik.

Copa América

Katar önmagát verte meg

Két katari védelmi hibának köszönhetően nyert Argentína a Copa América B csoportjának utolsó fordulójában, s mivel a kvartett másik összecsapásán Kolumbia 1:0-ra legyőzte Paraguayt, Messiék másodikként egyenes úton jutottak a negyeddöntőbe. A találkozón Scaloni legénysége már a negyedik percben megszerezte a vezetést, miután Lautaro Martínez ajándéklabdát kapott a katariaktól, s nem hibázott ajtó-ablak helyzetben. Az Ázsia-kupa idei győztese komolyabb veszélyt nem jelentett Armani kapujára, a 82. percben pedig Dybala könnyed passza után Sergio Agüero érthetetlen módon egyszerűen bekocogott a tizenhatosba, majd kilőtte a hosszú sarkot, kialakítva ezzel a kétgólos sikert. A dél-amerikai kontinensviadalon pocsék játékot mutató gauchók az elődöntőbe jutásért az A csoport második helyezettjével, Venezuelával játszanak.

U21-es Eb

Szerbia: egy gól, nulla pont

Három vereséggel zárta a korosztályos Európa-bajnokságot Szerbia válogatottja, miután a csoportkör utolsó játéknapján 2:0-ra Dániától is kikapott Goran Đorović együttese. A Németország–Ausztria mérkőzésen pontosztozkodás volt, így az is eldőlt, hogy csak a Nationalelf folyatja az Eb-t, hiszen a csoportmásodikok versenyében egyelőre Ausztria áll a legjobban. Az elődöntő másik biztos résztvevője Spanyolország. Az U21-es torna döntőjét június 30-án, vasárnap tartják.

Afrika-kupa

Az idén 24 csapatosra bővített Afrikai Nemzetek Kupáját az idén először nem januárban, hanem a többi kontinenstornától megszokott időpontban, nyáron tartják meg. A csoportküzdelmek első mérkőzésein eddig nem született meglepetést, hiszen Egyiptom és Marokkó is nyerni tudott. A vasárnap késő esti összecsapásokon Szenegál a jóval gyengébb Tanzániát 2:0-ra győzte le, s az algériai válogatott is nyertes meccsel debütált. A Kenya elleni meccsen a Manchester City labdarúgója, Mahrez, és az Al-Sadd csatárja, Bounedjah lőtt gólt.

Az Afrika-kupán a hat négycsapatos csoportból az első kettő mellett a négy legjobb harmadik jut a nyolcaddöntőbe, onnantól egyenes kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem.