2024. március 29., péntek

Fiatalok a döntéshozásban

A fenntartható fejlődés céljainak megvalósításában kulcsszerep jut az ifjúságnak – Nemcsak ott kell a fiatalokkal foglalkozni, ahol éppen ifjúsági fővárosi címet visel a település

– Ahhoz, hogy az ENSZ által meghatározott fenntartható fejlődési célok megvalósuljanak, nagy szükség van a kormánynak, törvényhozásnak a támogatására. A fejlődésnek a hordozói, letéteményesei azonban nem a politikai életből kerülnek ki, azok maguk a polgárok, így fontos a nyilvánosságnak, azon belül a fiataloknak a bevonása is, hiszen a jövőben nekik kell gondoskodniuk az elért eredmények megtartásáról és továbbiak szavatolásáról – jelentette ki Slavica Đukić-Dejanović népesedéspolitikával megbízott tárca nélküli miniszter Újvidéken.

A fiatalok feladata meghatározni saját prioritásaikat (Ótos András felvétele)

A fiatalok feladata meghatározni saját prioritásaikat (Ótos András felvétele)

A politikus a Tartományi Képviselőházban megtartott, az Újvidék ifjúsági fővárosi címéből eredő rendezvények, projektumok szervezésével megbízott OPENS 2019 által szervezett tanácskozáson szólalt fel, melynek a Lendületben a fiatalok címet adták, s mely a Párbeszéd a jövőért rendezvénysorozat részét képezte.

Đukić-Dejanović hangsúlyozta, azon kell dolgozunk, hogy mielőbb realitássá váljanak a fenntartható fejlődés célkitűzései, és alkalmazásukkal minél tovább juthassunk. A fiatalokat valamennyi célkitűzés érinti, a legnagyobb mértékben talán az oktatás fejlesztésére, a nemi egyenlőségre, a fenntartható városokra és közösségekre, továbbá a békére, jogállamiságra és erős intézményekre vonatkozó, fejtette ki a tárca nélküli miniszter.

Szerbiát illetően – folytatta a tárca nélküli miniszter –, szükség van az iskoláskor előtti intézmények további fejlesztésére, a nemi egyenlőségi költségvetési szempontok széles körű alkalmazására, hogy mindenkinek egyenlő esélye legyen munkavezetői, igazgatói állást szerezni, s hogy a képzett nők ugyanolyan feltételekkel foglalhassanak el magas beosztású tisztséget, mint férfitársaik. Az ifjúság kellő energiával rendelkezik ahhoz, hogy változtasson mindazon, ami ma nem megfelelően működik, hogy előbbre vigye a társadalmat, húzta alá Đukić-Dejanović.

Slavica Đukić-Dejanović: Szükség van az iskoláskor előtti intézmények további fejlesztésére (Ótos András felvétele)

Slavica Đukić-Dejanović: Szükség van az iskoláskor előtti intézmények további fejlesztésére (Ótos András felvétele)

Regina De Dominicis, az UNICEF szerbiai vezetője az inklúzió, a befogadás fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, minden csoportnak, a kisebbségi közösségeknek is beleszólási joguk van a társadalmi körülmények alakulásába. A jövőről szóló beszélgetések egyik alapvető célja mindig az, hogy a fejlődést szolgálják, előbbre vigyenek. Ez ma a fiataloknak a feladata: meghatározni saját prioritásaikat, s ezeket minél előbb konkrét elképzelésekké és projektumokká alakítani, hogy eredmények szülessenek.

– Az egyik legnagyobb kihívást mindig az jelenti, hogyan valósíthatók meg az általános értelemben meghatározott célok a kis közösségekben, helyi szinten. A megoldás egyik kulcsát az ifjúság jelenti. Éppen ezért arra kell törekednie minden helyi önkormányzatnak, hogy soraiban minél több fiatal foglaljon helyet – jelentette ki az UNICEF szerbiai vezetője.

A társadalomban növelni kell a fiatalok szerepét, jelentette ki Darko Stanić, az ifjúsági és sportügyi minisztérium államtitkára. Ez a tárca mindent megtesz elmondása szerint annak érdekében, hogy a fiatalokat megkérdezze, létrejött a Nemzeti Ifjúsági Tanács, amely több mint hetven önkormányzat területén tevékenykedik jelenleg.

Vukašin Grozdanović, az OPENS koordinátora amellett foglalt állást, hogy Újvidék példáját mások is kövessék, mert a fiataloknak és fiatalokról szóló tartalmakat olyan közegekben is fel lehet kínálni, ahol nincs meg egy olyan apropója, háttere az akciónak, mint most a tartomány székvárosában, Európa ifjúsági fővárosában.

Veselin Bojat, Slavica Đukić-Dejanović és Regina De Dominicis az egyik újvidéki egészségházban (Ótos András felvétele)

Veselin Bojat, Slavica Đukić-Dejanović és Regina De Dominicis az egyik újvidéki egészségházban (Ótos András felvétele)

Mint ismeretes, a 2012-ben megtartott Rió+20 Fenntartható Fejlődési Konferencia nemzetközi kormányközi folyamatot hozott létre a fenntartható fejlődési célok kidolgozására. Felállt egy ENSZ-tagállamokat tömörítő munkacsoport, mely aztán 2014 szeptemberében terjesztette elő a 17 fenntartható fejlődési célt tartalmazó javaslatát. A Fenntartható Fejlődési Keretrendszer 2030 a nevében szereplő esztendőig kívánja elérni a célok megvalósítását. Ezek között szerepel többek között a szegénység globális leküzdése, az éhezés megszüntetése, az egészségügyi ellátás javítása, az oktatás színvonalának javítása, a nemi egyenlőség megvalósítása, az éghajlatváltozás elleni intézkedések eszközölése, a megújuló energiaforrások alkalmazásának növelése és az ipari és infrastrukturális fejlődés szavatolása.

Újvidéki látogatása alkalmával mellesleg Slavica Đukić-Dejanović a képviselőházi eseményt követően a Vasa Stajić utcai egészségházat is megtekintette, ahol Veselin Bojat, az Újvidéki Egészségház igazgatója kalauzolta.