2024. március 28., csütörtök

Fontos beruházni a szennyvíztisztításba

Belgrád Európa egyetlen olyan fővárosa, amely nem rendelkezik szennyvíztisztító berendezéssel, de az egész országban jelentős az elmaradás ebben a tekintetben – áll a Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállításában.

Szerbia nem juthat az EU-ba, ha nem áll komoly eszközökkel az olyan környezetvédelmi előírások mögé, mint amilyen a szennyvíztisztítás kérdése. Ez egyike a 27. csatlakozási fejezet legfontosabb kitételeinek. A becslések szerint az országnak mintegy öt milliárd eurót kellene befektetni a fentebb említett célok megvalósításához.

Szabadka már rendelkezik olyan szennyvíztisztító berendezéssel, amely képes a fennmaradó iszapból is energiát kinyerni és a berendezés működéséhez szükséges elektromos áramot előállítani. Szabadkán ötven éve áll a tisztító berendezés, amelyet uniós pénzekből sikerült korszerűsíteni. Erre mindenképpen szükség volt, mivel így ki tudják szűrni azokat a mérgező anyagokat, amelyek a Palicsi-tó élővilágát veszélyeztetik.

Szabácson (Šabac) a Száva megőrzése érdekében tisztítják a szennyvizet, de a fennmaradó iszap feldolgozásához nincs megfelelő berendezésük. Az iszapot jelenleg, a helyi vízművek költségén, egy cég Magyarországra szállítja.

Az európai előírások szerint, minden helységnek, ahol több mint 2000 lakos él, rendelkeznie kell szennyvíztisztító berendezéssel. Az ország 168 községében és városában csupán 40 víztisztító berendezés üzemel, sajnos a többségük elavult.

Belgrád a szennyvizet még mindig egyenesen a Szávába engedi.