2024. március 28., csütörtök

Kedvező visszhangra talált az államvezetés beruházási terve

Felgyorsíthatja a bruttó hazai termék növekedését, még több külföldi beruházó érkezését ösztönözheti, és tovább csökkentheti a munkanélküliséget az államfő által bejelentett új beruházási ciklus – vélekednek a közgazdászok. Aleksandar Vučić elnök a hétvégén jelezte, hogy az év végéig bemutatják az ország polgárainak a nemzeti beruházási tervet, melynek értéke akár 10 milliárd euró is lehet. Számos jelentős projektumra fordítják a pénzt, 4-5 év alatt országszerte sok minden épülhet belőle, a szennyvízcsatornáktól a belgrádi metróig.

Lazar Šestović, a Világbank szerbiai képviselője helyesli a nagyberuházási ciklus elindítását, szerinte közutak és vasutak építésébe, valamint a helyi infrastruktúra fejlesztésébe kell fektetni a pénzt. Minden 500 millió eurós infrastrukturális beruházás egy százalékponttal növelheti a GDP-t. Vladislav Lalić, a Külföldi Befektetők Tanácsának (FIC) alelnöke osztozik Šestovićtyal abban a véleményében, hogy a beruházási terv végrehajtása kedvező hatással lesz a gazdasági növekedésre, a külföldiek itteni beruházásaira és a foglalkoztatás növelésére. Mint mondja, a FIC messzemenően támogatja egy ilyen beruházási periódus elindítását. Goran Trivan környezetvédelmi miniszter azt hangsúlyozza, hogy az infrastrukturális beruházások közé tartozik a szennyvíztisztítás és a szilárd kommunális hulladék feldolgozása is, és ezeket sem szabad kihagyni a beruházási tervből. A tárca számításai szerint 359 szennyvízfeldolgozó rendszer építése nagyjából 5 milliárd eurót emésztene fel, és további másfél-kétmilliárd kellene a települési szilárd hulladékot feldolgozó létesítményekre. Dubravka Negre, az Európai Beruházási Bank nyugat-balkáni képviseletének igazgatója a Tanjugnak úgy nyilatkozott, hogy a júniusi nagy esőzések idején mutatkozott meg igazán, mekkora szükség van a kommunális infrastruktúra fejlesztésére.

A Szerbiai Gazdasági Kamarában azt mondják, a nagyszabású beruházási elképzelések véghezvitele évente 2 százalékkal is növelheti a GDP növekedési ütemét. Bojan Stanić, a kamara stratégiai elemzési és szolgáltatási szektorának igazgatóhelyettese úgy látja, hogy az új beruházások mindenekelőtt az építőipari cégeknek és az építőanyag-gyártóknak jelent majd sokat. Fontos, hogy minél több hazai vállalatot vonjanak be.

Ivan Nikolić közgazdász elmondta: az államfő bejelentésében maga a tervezés a legfontosabb. A szerbiai beruházások kielégítő szinten vannak most is, de tervszerűtlenek, többnyire a külföldi befektetők tevékenységétől függnek, a nemzeti beruházási terv elkészültével viszont az egész folyamat biztos és ellenőrzött körülmények között zajlik. Szerinte folytatni kell az infrastrukturális beruházásokat, de ösztönözni kell a lakásépítést is.