2024. április 25., csütörtök

Formába öntött együttműködés

Hivatalossá tették a zentai és a kecskeméti kórház együttműködését

Szinte három évtizedes szakmai kapcsolat megerősítéseként és kibővítéseként hétfőn a Zentai Közkórházban dr. Svébis Mihály, a kecskeméti megyei kórház igazgatja és dr. Csáki Beáta, a zentai kórház igazgatónője együttműködési nyilatkozatot írt alá.

A dokumentum ünnepélyes aláírásán dr. Farkas Emil főorvos elmondta, mivel a zentai sebészek a laporoszkópiás sebészet úttörői voltak, sokat találkoztak a kecskeméti kollégákkal, vagyis egy már létező együttműködést szeretnének kiterjeszteni más ágakra is:

Az együttműködés a jövőben minden szakterületre kiterjed (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Az együttműködés a jövőben minden szakterületre kiterjed (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

– Eddig ez az együttműködés a sebészeti osztályok között létezett. Már legalább tízszer voltunk Kecskeméten mi, sebészek, nővérek és műtősök is, ezentúl pedig az egyéb szakterületek tapasztalatcseréjére is alkalom nyílik. A kecskeméti kórháznak kiváló a gasztroenteorológiája, rendkívül jó onkológiája van, és az egyéb szakterületek is magas színvonalat képviselnek. Ez a szerződés azt fogja jelenteni, hogy a két intézmény dolgozói előre megbeszélt időpontban elmehetnek a másik intézménybe néhány napra. Az útiköltséget az anyaintézmény fedezi, az ott-tartózkodást pedig a vendéglátók. Ezen felül lehetőség lesz közös konferenciák szervezésére is, és mivel Szerbia még nem uniós ország, közös pályázatokon is részt vehetünk, ami mindkét intézmény számára hasznos lehet.

Az együttműködési nyilatkozat aláírása után dr. Csáki Beáta igazgatónő elmondta, hogy nagyon örül az együttműködés hivatalosításának:

– Az együttműködés régóta tart, és bízunk benne, hogy a jövőben is legalább havonta, másfél havonta találkozni fogunk. Fontosnak tartom az országhatáron átnyúló tapasztalatcserét, legyen az orvosi, szakápolói vagy bármilyen más szinten. Az is fontos lenne, hogy közös tudományos munkákban vegyünk részt, és az új információk terén is egyeztessünk. A már korábbi tapasztalatcserék is sikert hoztak a zentai kórház számára, hiszen olyan laparoszkópiás tornyot, mint amilyet a közelmúltban kapott a zentai kórház, a zentaiak először a kecskeméti kórházban láttak, próbáltak, és ott tapasztalták az előnyeit.

Dr. Svébis Mihály igazgató szintén azt hangsúlyozta, hogy szeretnék tartalommal megtölteni ezt a nyilatkozatot, és a jelenlévőknek röviden felvázolta, milyen kapacitásokkal rendelkezik a kecskeméti kórház:

– A kórháznak 1800 ágya van, 2500-an dolgoznak ott, több mint 400 orvoskollégánk van, és éves szinten 85 000–90 000 fekvő beteget látunk el, szakrendelésen pedig több mint kétmillió orvos-beteg találkozás történik, és a műtétes osztályon 15 000–20 000 műtétet végeznek el. Az ország tizedik legnagyobb kórháza vagyunk, és a Szegedi Orvostudományi Egyetem oktató kórháza, úgyhogy bármely szakterületre szeretettel várjuk a kollégákat. A székelyudvarhelyi kórházzal is van hasonló kapcsolatunk, és az is nagyon jól működik. Továbbképzésre is jöhet hozzánk kolléga, és ezzel kapcsolatban az a hozzáállásunk, hogy örömmel látjuk, viszont elvárásunk, hogy oda menjen vissza, ahonnan elindult, mert ott szükség van rá.

Dr. Sikorszki László, a kecskeméti kórház sebészetének osztályvezető főorvosa elmondta, hogy nagy öröm számukra, ha Zentáról, Újvidékről kollégák érkeznek hozzájuk, mindig szívesen látják őket:

– Egymástól tanulunk, egymásért és a betegekért küzdünk, és azt kívánom, hogy olyan kiváló légkör legyen a zentai sebészeti osztályon is, mint amilyenben nekem van szerencsém dolgozni Kecskeméten.

Dr. Miodrag Mrkšić, a zentai kórház sebészeti osztályának főorvosa szintén a több évtizedes együttműködés fontosságát hangsúlyozta:

– A dokumentumok aláírása előtt mi törtük az utat, sokszor mentünk Kecskemétre, és nagyon sok hasznos információval gazdagodtunk, és örülök annak, hogy a kollégák a legjobb sebészeten tanulhatnak. Zenta 1995 óta laparoszkópiás központ, és az új laparoszkópiás toronnyal és a kollégák szakértelmével haladunk előre.
Az ünnepélyes aláírást megelőzően a zentai sebészeten egy vastagbélműtétet hajtott végre dr. Sikorszki László, és ebből a műtétből négy nap kórházi ápolás után a beteg haza is mehet.