2024. április 25., csütörtök

Szakmai nap pedagógusoknak

Kádár Annamária tartott előadást Zentán

A kétszer másfél órás szakmai előadásra az idén 25 éves Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny jubileuma alkalmából került sor szombaton. Az akkreditált szakmai képzés Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, a Magyar Nemzeti Tanács és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ szervezésében valósult meg.

Kádár Annamária sokak számára a mesepszichológia területéről ismert pszichológus, emellett egyetemi adjunktus, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem marosvásárhelyi kirendeltségének vezetője. Zentai előadásában ugyan elsősorban a pedagógusokhoz szólt, de az elhangzottak bármely szülő számára is hasznosak lehetnek, hiszen nem oktatási módszertant, hanem egyfajta érzelmi viszonyulást ismertetett. Az első részben az érzelmi intelligenciáról és annak fejlesztési lehetőségeiről beszélt. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az érzelmeket elismerjük, és perspektívaváltás segítségével empátiával forduljunk mások felé. Kitért a testvérek közötti féltékenységre és annak kezelésére is, illetve ismertette a különböző viselkedési-érzelmi beállítottságú gyerekek és felnőttek négy típusát.

Az előadás második része az önbecsülés és a küzdőképesség megalapozásáról szólt. Szóba került a mesék, a történetek szerepe, külön kihangsúlyozva a hiteles, sikereket és kudarcokat egyaránt tartalmazó családtörténet fontosságát. A szakember azt is elmondta, hogy a gyerekeknek szükségük van feltétel nélküli szeretetre, de emellett arra is, hogy elvárásokat támasszanak feléjük.

Az előadást követően a résztvevők kérdéseket tehettek fel, lehetőségük volt reagálni az elhangzottakra. A rendezvényen Kádár Annamária könyveit is meg lehetett vásárolni, amelyek részben az érzelmi intelligenciáról és a mesepszichológiáról szólnak, részben pedig meséket, történeteket tartalmaznak.

A pszichológus elmondta, meglátása szerint a pedagógusok nyitottak arra, hogy meséljenek a gyerekeknek. Az óvodákban ez még nagyon jól működik, de kisiskoláskorban előfordul, hogy a mese átélése, öröme áldozatul esik annak, hogy a gyerekeknek elemezniük kell a hallott vagy olvasott történeteket. Pedig mint mondta, a történetmesélésen keresztül minden tantárgy iránt fölkelthető lenne a gyerekek figyelme.