2024. március 29., péntek

Vita Danilo Kiš díszpolgári címe körül

Az író özvegye a döntés visszavonását követeli – Bunford Tivadar közleménye a képviselő-testület döntéséről

A múlt héten a szabadkai városi képviselő-testület posztumusz díszpolgári címben részesítette Danilo Kiš neves írót. A döntés ellen Mirjana Miočinović teatrológus, Danilo Kiš özvegye nyílt levélben tiltakozott. Hétfőn a díszpolgári címmel kapcsolatban közleményt adott ki Bunford Tivadar, a városi képviselő-testület elnöke.

Danilo Kiš szobra a Városháza mögötti téren (Fotó: Patyi Szilárd)

Danilo Kiš szobra a Városháza mögötti téren (Fotó: Patyi Szilárd)

Mirjana Miočinović nyílt levelében a város vezetőitől azt kérte, hogy vonják vissza azt a döntésüket, mellyel az írót posztumusz díszpolgári címben részesítették. Ahogy korábban beszámoltunk róla, a szabadkai városi képviselő-testület sorrendben 23. rendes ülésén vita, ellenszavazat és tartózkodás nélkül hozta meg az erről szóló határozatot. Mirjana Miočinović levelében elfogadhatatlannak tartja, hogy a döntést Bogdan Laban, Szabadka polgármestere terjesztette elő. Az özvegy szerint Laban viselkedése nem azt bizonyítja, hogy értené vagy elfogadná Kiš műveinek művészi és morális értékrendjét. Hozzáteszi, hogy a képviselő-testületi többség művelődéspolitikája, s egyáltalán a politikája még csak rokonságban sem áll azzal, amit Kiš életében képviselt. Ezért úgy gondolja, hogy a döntés meghozatalának hátterében a politikai haszonszerzés áll. Az özvegy figyelmeztetett, hogy ha kérelmének nem tesznek eleget, Danilo Kiš jogi örököseként bírósághoz fordul.

Mirjana Miočinović kezdeményezéséhez több mint százhatvan közéleti személyiség is csatlakozott, többek között Nela Tonković művészettörténész, dr. Erdei Ildikó, a belgrádi Bölcsészkar tanára, Marija Šimoković szabadkai író, Branislav Trifunović színművész, Dubravka Stojanović belgrádi egyetemi tanár, Vasil Hadžimanov zenész, Nikola Đuričko színművész, Predrag Koraksić karikaturista, Branka Prpa történész, Filip David író.

A díszpolgári cím kapcsán Bunford Tivadar, a városi képviselő-testület elnöke hétfőn közleményt juttatott el a sajtóhoz.

„Danilo Kiš élete és munkássága univerzális és kozmopolita értékeket képvisel, amely nem érdemli meg, hogy más kontextusba helyezzék. Sem a döntés előterjesztőjét, sem a döntéshozókat nem a személyes érdek, hanem a közérdek vezérelte, úgy tartva, hogy abban az évben, amikor Danilo Kiš halálának harmincadik évfordulója van, ezzel valamilyen módon egy igazságtalanságot orvosolnak, és adósságot törlesztenek Danilo Kiš, a született szabadkai felé” – áll többek között a közleményben.