2024. április 25., csütörtök

Fókuszban a turizmus

Tájékoztató előadást szervezett Palicson a Prosperitati Alapítvány

A Prosperitati Alapítvány szervezésében Fókuszban az idegenforgalom címmel tartottak előadást a palicsi Vigadóban a hetedik pályázati körben megjelentetett támogatási kiírások kapcsán. Május végén 10 új pályázatot nyitott meg az alapítvány. Az idegenforgalom kiemelt figyelmet kapott.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a tájékoztató fórum kezdete előtt a sajtó képviselőinek azt nyilatkozta, már régebb óta arra készülnek, hogy a négyéves fejlesztési időszakban a turizmust kiemelt gazdasági tevékenységként kezeljék.

Telt házas látogatottsága volt a palicsi fórumnak (Gergely Árpád felvétele)

Telt házas látogatottsága volt a palicsi fórumnak (Gergely Árpád felvétele)

– Két olyan pályázati kiírás van, ami a turizmusban működő vagy az ott tevékenykedni kívánóknak próbál megkapaszkodási és előrehaladási lehetőséget teremteni. Van egy turisztikai start up és egy a működő vállalkozások számára fejlesztési lehetőséget kínáló kiírás is. Emellett sok olyan pályázat van, ami már ismert az előző három évből. A házvásárlási is egy újabb lendületet kap, mert úgy látjuk, folyamatosan igény van rá. Azt remélem, hogy ez most is így lesz, ugyanis ennek a lehetőségnek köszönhetően az előző ciklusokban 600 családnak sikerült fedelet biztosítani a fejük fölé – mondta Pásztor István.

A július folyamán nyitott pályázaton házvásárlást célzó vissza nem térítendő támogatásra, földvásárlásra, induló turisztikai vállalkozásra, illetve a már meglévő turisztikai vállalkozás fejlesztésére, egyéni vállalkozók, illetve mikro- és kisvállalkozások kapacitásbővítési és innovációs eszközbeszerzésére, minőségügyi szabványok bevezetésére és működtetésére, zárt rendszerű növénytermesztéshez szükséges eszközbeszerzésre, tenyészállatok vásárlására, többéves ültetvények telepítésére és korszerűsítésére, valamint nagyobb hozzáadott értékű termékek létrehozására irányuló beruházásokra lehet támogatást nyerni.

A legtöbb esetben 1,2 millió dinárról 1,5 millió dinárra emelték a maximálisan megítélendő támogatási összeget, a legalább 3 kiskorú gyereket nevelő családoknál pedig a korábbi 25 százalékról 10 százalékra csökkentették a kötelező önrészt.

– Újdonságokat is tartalmaz ez a pályázási csomag. Nemcsak a pályázatok tartalmában és tevékenységében, hanem az általános feltételek tekintetében is két fontos új elem van. Nagyon sok pályázatnál sikerült elérni, hogy a maximális megítélhető támogatás összege nagyobb legyen mint eddig volt. Azt gondolom, hogy ez a 300 ezer dinár sokat jelent egy vállalkozás létrehozásában. A másik fontos elem pedig az, hogy vannak olyan pályázatok, amikkel külön előnyben szeretnénk részesíteni azokat, akik három vagy attól több gyermeket nevelnek. Ott csökkentettük az önrész mértékét 25 százalékról 10 százalékra – nyilatkozta Pásztor István.

Most is nagy volt az érdeklődés a rendezvény iránt, a Vigadó konferenciaterme teljesen megtelt. A találkozókon való részvétel azért is fontos, mert az ott elhangzott visszajelzések alapján a kiírásokon kisebb módosításokat is eszközölhetnek.

– Ez a harmadik-negyedik bemutató, amelyen én is jelen vagyok. Azt látom, hogy érdekli az embereket, felkészülten jönnek, kérdéseket fogalmaznak meg, problémákról beszélnek, amelyek azért fontosak, mert útközben módosítani tudjuk a pályázási kiírásokat. Nem alapjaiban, de apró finomításokat eszközölhetünk. Bizonyítva, hogy a rendszert nem íróasztalnál gondoltuk ki, hanem az alapelképzelést velük együtt finomítottuk. Ennek eredményeképp a tegnapi nap folyamán az alapítvány nyilvánosságra hozta azokat a változtatásokat, amelyek többek között ezeknek a beszélgetéseknek az eredményeképpen módosítják az elsődleges kiírást – emelte ki a VMSZ elnöke.

Képzést is szerveznek a vállalkozni vágyóknak, tudtuk meg a rendezvényen Földi Mártától, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának tagjától.

– A képzés után egy belső ellenőrzésen kell keresztülesniük, és csak ezt követően részesülhetnek egymillió dináros támogatásban, amelyet építkezésre és eszközbeszerzésre használhatnak fel. Gondoltunk a már meglévő, legalább egy éve működő turisztikai vállalkozásokra is. A mikro- és kisvállalkozások eszközbeszerzésre, az épületek feljavítására, korszerűsítésére kérhetnek támogatást – nyilatkozta Földi Márta.