2024. április 25., csütörtök

Pörgős ritmusok, autentikus dallamok

A hétvégén tartották meg az Etnofest világzenei fesztivált Palicson

A rendezvényen tizenegy ország fellépői mutatkoztak be. A pénteki és szombati koncerteknek a palicsi Vigadó terasza adott otthont. Péntek este elsőként Brasnyó Antal citerajátékát élvezhette a közönség. Ezután Joan Garriga és Madjid Fahem, a világhírű Manu Chao zenekar gitárosa is csatlakoztak, ők igazi latin ritmusokkal táncoltatták meg a jelenlevőket. A következő fellépők Yuriy Gurzhy és a Rumbaristas voltak, majd a chilei Galosa la Orquestra lépett színpadra.

Az izraeli Antara zenekar fellépés közben (Szalma Brigitta felvétele)

Az izraeli Antara zenekar fellépés közben (Szalma Brigitta felvétele)

– Tizenhat éve építjük ez a fesztivált. Évről évre új kihívásokkal találkozunk, mert minden évben új együtteseket szeretnénk elhozni a közönségnek. Az induláskor nem gondoltuk, hogy eddig eljut a fesztivál. Az idén a világzene élvonalába tartozó alkotók jöttek el. Két-három éve olyan projektumokban veszünk részt, amelyeken keresztül együttműködünk más európai kulturális szervezetekkel, ennek köszönhetően el tudtuk hozni ezeket a zenészeket. Még nem volt ilyen alkalom, hogy egy hazai zenész ilyen nagy nevekkel játsszon együtt. Ezen az estén BrasnyóAntal együtt zenélhetett Joan Garrigával és Madjid Fahemmel – mondta Dejan Vujinović, a rendezvény szervezője. Joan Garriga már másodszor jár a fesztiválon, és nagyon jól érzi itt magát. Tetszik neki a hely, és örömmel tért vissza Palicsra.

– A szülőhelyünk zenéjét és saját szerzeményeket hoztunk magunkkal, amelyekben ötvözzük a kubai és a kolumbiai zene dallamait osztotta meg velünk gondolatát Joan Garriga. Szombat este az autentikus zenéé volt a főszerep. Elsőként az izraeli Antara lépett színpadra, majd a magyar–görög Meybahar következett. Az est a horvátországi Kazan fellépésével zárult.

A koncerteknek mindkét este sok látogatója volt. Nagyon jó volt a hangulat, és a közönség minden fellépőt óriási tapssal jutalmazott.