2024. április 24., szerda

Alaplépések, melyekre alapozni lehet

Gálaműsorral zárult a Kincses tarisznya tábor

A szülők, nagyszülők jelenlétében mutatta be pénteken délelőtt a Kincses tarisznya táborban tanultak egy töredéknyi részét az az ötvenöt gyermek, akik öt napon keresztül táboroztak a Muzslai Petőfi Sándor MME-ben. A három kismalac című mese feldolgozását vitték színre, amelyben a színészkedés mellett, a játék, a néptánc is helyet kapott, emellett a jó hangú kis énekesek is bemutatkoztak, sőt újabb dalokat is elsajátítottak.

A muzslyai Kincses tarisznya tábor résztvevői (Kónya-Kovács Otília felvétele)

A muzslyai Kincses tarisznya tábor résztvevői (Kónya-Kovács Otília felvétele)

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének ez volt a 21. ilyen jellegű tábora, ahol a gyerekek minden szempontból csak gazdagodhattak, új ismeretekkel gyarapították tudásukat a néptánc, színészkedés, népdaléneklés, a bábozás terén, közben sokat játszottak, a tábor szinte minden momentuma tele volt játékkal. Az idei tábort Lukács Gabriella, a VMPE elnöke, Tóth-Lendvai Heléna és Monić Lídia tanítónők szervezték meg, ők mindent megtettek, hogy az óvodás korosztálytól kezdve, a felsős diákokig mindenki jól érezze magát.

A visszatérő előadók ezúttal is újdonságokkal készültek, Varga Viola és Gazsó Tibor néptáncoktatók a legfiatalabbakat az alaplépésekre tanították meg, de somogyi táncokkal is próbálkoztak. A nagyobb csoportnál a sárközi táncokat helyezték előtérbe. Az eredeti cél az volt, hogy a táborban megtanult lépésekre a továbbiakban alapozni tudjanak, hiszen a helyi csoportvezetők a fiataloknál ezt jól tudják majd kamatoztatni. A tábor munkáját segítették a művelődési egyesületből Süveg Hilda, a kis néptánccsoport vezetője, Molnár Mihály, aki koreográfusként is tevékenykedik, valamint neje, Molnár Lábadi Csilla, aki ugyancsak néptánccal foglalkozik.

A táborban a színészkedést az idén is Molnár Róbert színművésztől tanulhatták a gyerekek, aki külön nagy hangsúlyt fektetett a beszédgyakorlatokra, de bábozással Kósa Zoltán helyi amatőr színész, rendező is hozzájárult, aki abban reménykedik, hogy őszre újraindulhat a kis színészek csoportja az egyesületben.

Az idei Kincses tarisznya tábor a népmesék köré fonódott, élőszavas mesemondásra is sor került, de Kovács Jolánka meseíróval is megismerkedhettek a táborozók. A sok mese hallatán a gyerekek, a kisebbek meseillusztrációkat is készítettek, ezekből egy rögtönzött kiállítás is készült.

A rendezvényre ellátogatott Nagy Margit, a VMPE tiszteletbeli elnöke is, aki a gálaműsor keretében köszöntötte az egybegyűlteket.