2024. március 29., péntek

Elárverezik Boris Becker trófeáit

Elárverezik Boris Becker német teniszsztár 82 érmét, kupáját, személyes szuvenírjait egy hétfőn kezdődő online árverésen, hogy adósságai egy részét ki tudja fizetni.

A most 51 éves Becker Wimbledon történetének legfiatalabb győztese volt, aki első wimbledoni bajnokságát mindössze 17 évesen nyerte, ezt még kettő követte.
A licitálás július 11-ig tart - olvasható az árverést szervező Wyles Hardy londoni aukciósház honlapján.

A trófeák között található az Challenge-kupa, amit a sportoló egy wimbledoni győzelme után kapott, valamint a Renshaw-kupa, amit a teniszező a legfiatalabb egyéni Grand Slam-győzelméért nyert el.
Licitálni lehet az 1990-ben szerzett wimbledoni éremre, amit akkor kapott, amikor kikapott a svéd Stefan Edbergtől, továbbá arra az ezüstkupára, amelyet a Tiffanynál készítettek és Becker 1989-ben Ivan Lendl legyőzésével nyert el a US Openen.
Az adósságokban úszó Becker 2017-ben jelentett csődöt.Egy évvel később kijelentette, hogy diplomatastátusza van, ezért mentességet élvez, amivel az utolsó pillanatban megakadályozta trófeái és személyes tárgyai eladását.
A hajdani világelső arra hivatkozott, hogy a Közép-afrikai Köztársaság elnöke az ország sport-, kulturális és humanitárius "nagykövetévé" nevezte ki az Európai Unióba.
A Közép-afrikai Köztársaság külügyminisztere azt válaszolta, hogy az útlevél, amit Becker mutogat, hamisítvány, egy csomó "2014-ben ellopott üres útlevél egyike".
A furcsa ügy decemberben ért véget, amikor egy londoni bíróság előtt lemondott a mentességéről, így az aukciósház piacra dobhatta a trófeákat.
Az eladásból befolyó pénz azonban nem lesz elegendő, hogy sok milliós adósságát fedezze.
Beckernek már Spanyolországban is voltak bírósági ügyei, mert nem fizette ki a mallorcai villáján végzett munkákat. 2002-ben egy német bíróság ítélte két év felfüggesztettre és 500 ezer eurós bírság megfizetésére a több mint 1,7 millió eurós adótartozás miatt.
A hatszoros Grand Slam-győztes, aki védhetetlen szerváiról a Bum-bum Borisz becenevet kapta, pályafutása alatt 49 bajnoki címet és több mint 20 millió euró pénzdíjat nyert.

Jelenleg a tenisszel összefüggő tevékenységeket végez, elsősorban kommentátorként, hogy hírnevét felhasználva vissza tudja fizetni az adósságait.