2024. április 20., szombat

A norvég oroszlánok kiütötték a kengurukat

VIII. NŐI LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG

Egy sima, egy fordított – így foglalható össze a női futball-világbajnokság szombati játéknapja. A csoportkör zárultával késő délután először Németország és Nigéria mérte össze erejét a Stade de Alpes népes közönsége előtt. A Nationalelf a várakozásoknak megfelelően dominálta az afrikaiak elleni mérkőzést, s főként az első félidőben szorították saját kapujuk elé a nigériaiakat. A németek a 21. percben szöglet után szerezték meg a vezetést, ekkor Alexandra Popp ugrott fel jó ütemben, és fejelt Nnadozie hálójába. Pár pillanattal később Nwabuoku próbált tisztázni a tizenhatoson belül, a labda helyett azonban Magull lábát találta el. A találkozón – ahogyan az utóbbi időben már máshol is megszoktuk – a videobíró is kulcsszerepet játszott. Az első gólnál Popp csapattársa a leshatáron állt, ezzel akadályozta a nigériai hálóőr mozgását, de a találat érvényes maradt. A tizenegyesgyanús helyzetnél percekig tartó beszélgetés zajlott le a főbíró és a VAR-szobában tartózkodó segítők között, s végül a japán játékvezető a büntetőpontra mutatott. A 27. minutumban Dabritz értékesítette a ziccert, így a szünetre kétgólos előnnyel vonult el Németország. Az ellenfél svéd szövetségi kapitánya a második félidőre felrázta csapatát, de hiába a kiegyenlítettebb küzdelem, a hajrában Schuller kihasználta a középhátvédek óriási hibáját, a harmadik góllal pedig egyértelműen lezárta a párharc sorsát. Németország a mai Svédország–Kanada meccs győztesével játszik majd az elődöntőért.

Óriási győzelmet arattak a norvégok (Fotó: Beta/AP)

Óriási győzelmet arattak a norvégok (Fotó: Beta/AP)

A felső ágon Norvégia és Ausztrália vérre menő csatát vívott, amelynek végén az európai gárda örülhetett. Előzetesen a Socceroos becenévre hallgató ausztrál válogatottat tekintették hajszálnyival esélyesebbnek, a nézők azonban két teljesen eltérő félidőt láthattak. Bár a nagy számok törvénye alapján hiba csúszhat a számításokba, a FIFA hivatalos adatai szerint összesen 47 kapura lövési próbálkozás volt a mérkőzésen. A norvég csapat a 31. Isabell Herlovsen révén szerezte meg a vezetést. A szünet után felfordult a pálya, ennek eredményeképp Kellond-Knight a 83. percben egyenlített is. Az ausztrál szélső hátvéd szögletből csavart a kapuba. A hosszabbításban aztán újabb fordulat következett: Kennedy utolsó emberként szabálytalankodott, a német játékvezető pedig azonnali pirosat adott a védőnek. A kétszer tizenöt perces ráadásban nem született találat, így jöhettek a tizenegyesek. A büntetőpárbaj során Hansen, Reiten, Mjelde és Engen sem hibázott, az aussieknál viszont Kerr és Gielniek is kihagyta a büntetőt. A továbbjutó Norvégia legközelebb június 27-én lép pályára.

COPA AMÉRICA

Erődemonstráció a házigazdáktól

Két visszafogott mérkőzés után Tite szabadjára engedte a brazil labdarúgó-válogatottat Peru ellen, a futballisták pedig köszönték szépen, s éltek a lehetőséggel. Casemiro, Firmino, Everton, Dani Alvés és Willian is betalált, a 93. percben pedig még egy kihagyott büntető is belefért Gabriel Jésus révén.

A Seleção 5:0-ra nyert Peru ellen, ezzel a csoport élén zárt, és biztos továbbjutóként tovább menetelhet a Copa América-győzelem felé. A Corinthians stadionjában lejátszott meccsen a hazai közönség rendkívül hálás volt a show-ért, szinte már el is felejtette a kvartettben korábban mutatott teljesítményt, a dél-amerikai népségről azonban tudjuk, hogy a sikertelenség első megjelenésekor máris a játékosok és a szövetségi kapitány ellen fordul majd. Az A csoportban Brazília mögött Venezuela végzett a második helyen, miután legyőzte Bolíviát.

A C jelű négyesben a címvédő újabb győzelmet ünnepelt. Chile ezúttal Ecuadort múlta felül, igaz, a vártnál valamivel nehezebben. A megmentő szerepét a Manchester Unitednél pocsék szezont produkáló Alexis Sánchez játszotta el, aki a második félidőben Aranguiz beadását juttatta a kapuba – igencsak érdekes mozdulattal. Reinaldo Rueda legénysége már biztosan folytatja a versenyt, a kérdés csak annyi, hogy a csoport élén zárnak-e, vagy a Cavani és Suárez fémjelezte Uruguay esetleg letaszítja őket az élről.

U21-ES EB

Szupermeccsen ütötték ki az angolokat

A 75. percben még 0:0, a végeredmény 4:2, mi ez? Valószínűleg a korosztályos kontinensviadal legőrültebb meccsét játszotta Anglia és Románia a C csoportban, melynek végkimenetele egyben azt jelentette, hogy az angol U21-es válogatott kiesett a tornáról. Egészen a meccs utolsó szakaszáig úgy tűnt, hogy pontosztozkodás lesz. A románok kétszer szereztek vezetést, de az angolok mindkétszer pillanatokon belül válaszoltak a gólokra, így még egy perccel a rendes játékidő vége előtt is 2:2-re állt a találkozó. Románia sikeréhez a legnagyobb mértékben Florinel Coman, a Steaua támadója járult hozzá, aki a 90. és a 93. minutumban is gólt lőtt, kialakítva ezzel a szupermeccs 4:2-es eredményét. Érdekesség, hogy az Európa-bajnoki párharcon Gheorghe Hagi fia, az ifjú Ianis is betalált. A 20 éves fiatalt állítólag éles szemmel figyeli a Barcelona és a Real Madrid játékosfelderítő stábja is...

Az A csoportban mindeközben eldőlt, hogy a belgák nem folytathatják a küzdelmet, hiszen 3:1-re kikaptak Olaszország ellen, ezzel a kvartett utolsó helyén zárták a viadalt, győztes meccs nélkül. Di Biagio gárdája az első félidő hajrájában és a második játékrész elején is betaláltak. A belgák Verschaeren góljával szépítettek a 79. percben, s az utolsó pillanatokig harcoltak, de Chiesa véglegesen eldöntötte a találkozó sorsát a 89. minutumban. A feszült hangulatban zajló mérkőzésen összesen 11 sárga lapot mutatott fel a játékvezető, s mindehhez a hajrában még egy piros lap is párosult.

A spanyolok az életben maradásért harcoltak a lengyelek ellen, De la Fuente fiai pedig ennek megfelelően is futballoztak. A La Roja ötöt akasztott Lengyelországnak. Fornals, Oyarzabal, Ruiz és Borja Mayoral is betalált. A Real Madridtól Zidane által egyelőre száműzött Dani Ceballos újabb káprázatos szabadrúgással üzent a francia szakembernek, ezúttal jó húsz méterről tekert a jobb felsőbe.

Az U21-es Európa-bajnokságon is lassan kialakulóban van az egyenes kiesés szakasz. Szerbia válogatottja két csúfos kudarc után már biztosan nem harcolt tovább a kontinenstornán. Az Eb különös lebonyolítási rendszerének köszönhetően csak a csoportelsők jutnak tovább közvetlenül a kvartettből, a második helyezetteket pedig rangsorolják, s így alakul ki az elődöntő mezőnye. A döntőbe jutásért június 27-én küzdenek meg a csapatok, a finálét pedig június 30-án 20:45-kor játsszák Udinében.

AFRIKA-KUPA

Egyiptom győzelemmel rajtolt

Elkezdődött a 32. alkalommal kiírt Afrikai Nemzetek Kupája, melyet kisebb kavarodás után 2019-ben nem Kamerun, hanem Egyiptom rendezett meg. Ennek megfelelően a nyitó mérkőzésen a házigazda Egyiptom Zimbabwével mérkőzött, s nyert is. A Mohamed Szalahot sorai között tudó válogatott támadóbb felfogásban kezdte a kairói mérkőzést, a próbálkozások sorra végül az első félidő hajrájában hozták meg a hőn áhított gólt. A 41. percben Trezeguet cselezgetett a tizenhatos sarkán, majd miután beverekedte magát a veszélyzónába, a hosszú sarokba tekert. A második félidőre érkezvén az egyiptomiak láthatóan visszavettek a tempóból, nem törekedtek a gólszerzésre, az ellenfél Zimbabwe pedig csak fölöslegesen járatta körbe-körbe a labdát. A második játéknapon Kongó–Uganda, Nigéria–Burundi és Guinea–Madagaszkár párharcokat láthatott a népes szurkolótábor. Az Afrika-kupa mindig lelkes közönsége ezúttal sem hazudtolja meg magát, s hangos zajjal, vuvuzelákkal felszerelkezve őrjöng a lelátókon. Az A csoportban a házigazdák után Uganda tudta megszerezni a három pontot, a B jelű négyesben pedig a végső győzelemre is esélyes Nigéria állt az élre a Burundival szemben aratott minimális siker után. A kvartettben Guinea és Madagaszkár meccse 2:2-es döntetlennel zárult.

A D csoport első mérkőzésén Marokkó meglepetésre igencsak megszenvedett Namíbiával, annál is inkább, hiszen gólt ők maguk nem tudtak szerezni. A győzelmet ennek ellenére Ziyech és csapattársai könyvelték el, hiszen a hármas sípszó elhangzása előtt egyetlen perccel Keimune védhetetlenül, csatárokat megszégyenítő módon fejelt a saját kapujába.

A 2019. évi Afrika-kupán a csoportok első két helyezettje, valamint a négy legjobb csoportharmadik folytatja a viadalt. A legjobb 16-től kezdődően egyenes kieséses szakasz következik, az elődöntők vesztesei bronzmeccset játszanak. A csoportkör július 2-án zárul, a verseny következő szakasza pedig július 5-én kezdődik. A döntőre július 19-én 21 órakor kerül sor a Kairó Nemzetközi Stadionban.