2024. április 25., csütörtök

Vergne a címvédés küszöbén

A Formula-E Svájcban versenyzett, ami már önmagában is különlegesség, hiszen az országban több mint 60 éven át tiltólistán volt minden autó- és motorsportesemény. Svájc még 1955-ben zárta be kapuit a technikai szakágak előtt, amikor lezajlott az autóversenyzés történetének eddigi legnagyobb tragédiája, a 84 emberéletet követelt baleset a Le Mans-i 24 óráson. Azóta persze rengeteget változott a világ, és pár éve már az alpesi ország is jelezte, hogy hajlandó a nyitásra. A nagy visszatérés végül az elektromos sorozatnak köszönhetően történt meg, 2018-ban Zürich utcáin rendeztek versenyt, az elmúlt hétvégén pedig a fővárosban, Bernben vonult fel a mezőny.

A pályának ugyan festői hátteret adott a zöld környezet, a vonalvezetés hibájára azonban a rajt rögtön rámutatott, hiszen az első kanyarban csak az élen álló három autó tudott elfordulni, a többiek néhány koccanás következtében mind feltorlódtak a lassító előtt. Hosszú piros zászlós szakasz után az eredeti rajtsorrendben, már biztonsági autó mögül indult újra a futam. Az élen végig folyt a csata, Jean-Éric Vergne nem szabadult Mitch Evans Jaguarjának nyomása alól, ám a francia kitartott még azzal együtt is, hogy az utolsó két körre komoly eső zúdult a nyakukba. A franciát és az új-zélandit a hazai hős, Sébastien Buemi követte a célban, a negyedik helyre viszont hiába kapaszkodott fel André Lotterer, egy általa erősen vitatott időbüntetés miatt a pontszerzők közül is kicsúszott, így minimálisra csökkent az esélye csapattársa elkapására a tabellán.

Vergne ugyanis hirtelen tetemes előnyre tett szert a szezonban eddig végig rendkívül szoros pontversenyben, miután fő kihívója, Lucas di Grassi most csak a 9. lett. A címvédés azzal együtt is karnyújtásnyira került tőle, hogy júliusban, a New York utcáin érkező idényzárón két futamot is tartanak.

A verseny végeredménye: 1. Jean-Éric Vergne (francia, DS Techeetah) 1:25:26,873, 2. Mitch Evans (új-zélandi, Jaguar) +0,1 másodperc hátrány, 3. Sébastien Buemi (svájci, Nissan e.dams) +0,7, 4. Sam Bird (brit, Virgin) +2,9, 5. Maximilian Günther (német, Dragon) +4,6 stb.

A bajnokság állása: 1. Vergne 130 pont, 2. Di Grassi 98, 3. Evans 87, 4. Lotterer 86, 5. Da Costa 82, stb.