2024. április 19., péntek

Szép magyar eredmények

A magyar női kardcsapat (Fotó: MTI)

A magyar női kardcsapat (Fotó: MTI)

A magyar vívók négy éremmel tértek haza a düsseldorfi Európa-bajnokságról. Ezüstöt szerzett a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású férfi és a Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, László Luca alkotta női kardcsapat. Márton Anna az egyéni küzdelmekben a dobogó harmadik fokára állhatott fel, és ugyancsak bronzérmes lett a Rédli András, Siklósi Gergely, Berta Dániel és Koch Máté összetételű férfi párbajtőrcsapat is.

A férfi kardvívók számára jól kezdődött a döntő, 15:6-os vezetésre tettek szert, ám a közönség által buzdított németek erőre kaptak, és hamarosan átvették a vezetést. Az utolsó csörtét Szilágyi hattusos hátrányban kezdte, s noha 34:40-ről még egyenlíteni tudott 43:43-ra, az utolsó két találatot ellenfele vitte be, amivel a németek megnyerték a kontinensviadalt.

A női kardválogatott az elődöntőben a franciákat győzte le izgalmas mérkőzésen, majd a döntőben a címvédő oroszokkal találta szemben magát. A papírforma sajnos beigazolódott, és a magyar lányok az első hét asszót elveszítették – 35:23-ra vezetett már az ellenfél, amikor a nyolcadik felvonásban Márton 7:5-re felülmúlta Szofija Velikaját. Ez volt azonban a magyar csapat első és utolsó részsikere, hiszen az utolsó csörtében Jana Jagorjan 5:4-re legyőzte Pusztait, így az oroszok 45:34 arányban jobbnak bizonyultak a fináléban, és ezzel megvédték a tavaly Újvidéken szerzett címüket.

A férfi párbajtőr-válogatottat nem törte össze az elődöntőben Oroszországtól elszenvedett egyetlen tusos vereség. A bronzmérkőzésen taktikus vívással fokozatosan növelték az előnyüket az észtekkel szemben. Noha az utolsó csörtében Rédli vereséget szenvedett, annak már nem volt különösebb jelentősége, hiszen a csapat így is fölényesen, 36:25-re megnyerte az összecsapást.

A női kardvívók egyéni küzdelmeiben Mártonnak az 1. fordulóban nem okozott gondot a német Julika Funke, a második körben azonban igencsak megizzadt a szintén német Anna Limbach ellenében, akit csak 15:13-ra tudott legyőzni. A nyolcaddöntőben ismét jobbik arcát mutatta, könnyedén felülmúlta a spanyol Lucia Martin Portuguest, és a negyeddöntőben az olasz Irene Vecchi sem jelentett komolyabb akadályt. Az elődöntőben a háromszoros világbajnok ukrán Olha Hariannal csapott össze, akitől 15:10-es vereséget szenvedett. Mivel ebben a versenyszámban nem rendeztek bronzmérkőzést, Márton és a másik elődöntő vesztese, Szofija Velikaja is felállhatott a dobogó harmadik fokára. A döntőben egyébként Harian 15:12-re győzte le a francia Manon Brunet-t.

Eredmények, férfi kardcsapat, bronzmérkőzés: Olaszország–Románia 45:35. Döntő: Németország–Magyarország 45:43.

Női kardcsapat, elődöntő: Magyarország–Franciaország 45:40, Olaszország–Oroszország 39:45. Döntő: Oroszország–Magyarország 45:34.

Férfi párbajtőr, csapat, elődöntő: Oroszország–Magyarország 24:23. Bronzmérkőzés: Magyarország–Észtország 36:25.

Női kard, egyéni, elődöntő: Brunet (francia)–Velikaja 15:11, Harian (ukrán)–Márton 15:10. Döntő: Harian–Brunet 15:12