2024. április 25., csütörtök
II. EURÓPA-JÁTÉKOK, MINSZK

Színpompás eseményen lobbant fel a béke lángja

Jelenet a megnyitóünnepségről (Fotó: MTI)

A minszki Dinamo Stadionban megrendezett, péntek éjszakába nyúló megnyitóval hivatalosan is kezdetét vette a II. Európa Játékok. Az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) égisze alatt életre hívott viadal nyitóünnepélye színpompásra sikeredett, a szervezők mindenképp szerették volna megvárni, hogy teljes sötétség boruljon a városra, így a fényeffektusok még lélegzetelállítóbbnak tűntek. A műsor nem volt unalmas, rövid bevezető és a fehérorosz himnusz után a sportolók elkezdtek bevonulni az arénába, majd elfoglalták helyüket a küzdőtéren.

A csaknem háromórás ceremónia alatt bemutatták Fehéroroszország történelmét, kultúráját, művészeit, tudósait, a majd 3000 négyzetméteres mozgó vetítővásznon népmesék hősei és mítikus lények is megelevenedtek. Az előadásban szerepet kapott a kiterjesztett valóság, az úgynevezett AR is: a nézők egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével virtuális elemeket – jelen esetben embereket, állatokat, épületeket – vetíthettek a valós környezetbe, a stadionba, kibővítve ezzel a látványt.

Az ENSZ főtitkára, António Guterres virtuális üzenetben köszöntötte a résztvevőket, majd megérkezett az EOC zászlaja a stadionba, és elhangzottak a fogadalmak: a versenyzőket a birkózó Vaszilisza Marzaljuk, a bírákat Artur Fando, az edzőket pedig Olga Vlaszova képviselte.

Az egybegyűlteket természetesen az EOC szlovén elnöke, Janez Kocijančič is köszöntötte, aki hatalmas sikert aratott a hazaiak körében, hiszen köszöntője egy részét a helyiek nyelvén mondta el. Hangsúlyozta, hogy Európa ugyan a legkisebb kontinense az olimpiai mozgalomnak, ennek ellenére a legeredményesebb térség, s reméli, a rendezvény itt is meghonosodik.

Aljakszandr Lukasenka köztársasági elnök hivatalosan is megnyitotta a rendezvényt, beszédében kiemelte: biztos abban, hogy a következő napokban az ország vendégei megtapasztalják a helyiek vendégszeretetét, kedvességét, és jó élményekkel távoznak Fehéroroszországból.

Hamarosan a béke lángja is megérkezett a stadionba – május 3-án indult Rómából, s mintegy 7700 kilométert megtéve jutott el Minszkbe –, a lángot őrző kandeláber az 1980-as moszkvai olimpia hasonló szerkezetének modernizált változata, páfrányleveleket mintázó motívumokkal díszítve. A pénteki nyitóünnepély végét a láng fellobbanása jelentette.

Az esemény vasárnapig tart, 50 ország megközelítőleg 4000 sportolója verseng 15 sportág 23 szakágában, összesen 200 versenyszámban.

Az első sikerek

SPORTLÖVÉS

Két érem Szerbiának

Nagyszerűen rajtoltak a szerbiai sportlövők Minszkben, az Európa-játékokon, hisz az első négy számban két érmet nyertek. Előbb a légpisztoly vegyes csapatversenyében Zorana Arunović és Damir Mikec ezüstérmet szerzett, majd a női egyéniben Arunović az első helyen végzett. Mikec a férfiaknál a 7. helyen zárt, női pisztolyban Bobana Veličković pedig a 10. helyen hajszállal maradt le a döntőről. Minszkben versenyszámonként egy olimpiai kvótát osztanak.

ASZTALITENISZ

Póta életben tartotta a magyarokat

Csalódást keltően kezdődött a versenysorozat a szerbiai és a magyarországi asztaliteniszezőknek, hiszen szombaton egyesben Ecseki Nándor, Szudi Ádám és Pergel Szandra is búcsúzott, a szerbiai versenyzők közül pedig Aleksandar Karakašević, Andrea Todorović és Izabela Lupulescu is vereséget szenvedett egyéniben. Vegyes párosban a Szudi/Pergel kettőst esélyesként tartották számon, meglepetésre azonban már a 16 közé jutásért kikaptak. A magyar duót a Platonov/Bogdanova fehérorosz pár győzte le három sima szettben (–8, –8, –6). Szintén vegyesben dédelgetett komolyabb álmokat a Karakašević/Lupulescu duett, de a sorsolás nem kedvezett nekik, hiszen a kiváló spanyol kettős, Álvaro Robles és Galia Dvorak öt játszmában legyűrve őket már az első fordulóban megálljt parancsolt. Egyetlen sikerként a rutinos Póta Georgina győzelmét tudjuk elkönyvelni, aki Nagyezsda Bogdnovát verte négy szettben, ma pedig a svéd Bergström vár rá.

CSELGÁNCS

Ungvári bronzérmes

A dobogó legalsó fokára állhatott fel Ungvári Attila magyar cselgáncsozó a 81 kilogrammosok versenyszámában. Az Eb-bronzérmes sportoló ötödik mérkőzésén a németországi Alexander Wieczerzakkal csapott össze. A csatát hosszabbítás után, vazaarival nyerte a magyar dzsúdós. Ungári bronzérme a magyar küldöttsége első érme a Minszkben megrendezett Európa-játékokon.

Nyitókép: Jelenet a megnyitóünnepségről (Fotó: MTI)