2024. április 25., csütörtök

„A színház jól ismer bennünket”

Az Újvidéki Színház Ventilátor című előadása is szerepel a Čortanovcin megrendezésre kerülő fesztiválon

Immár hatodik éve szervezik meg a Novi tvrđava teatar fesztivált Čortanovcin, a Stanković-villa szabadtéri színpadán. Vida Ognjenović válogatásában hat remek előadást láthatnak a színházkedvelők július 4-étől 9-éig. Rossz idő esetén az előadásokat az Újvidéki Színházban játsszák. Mint a mai sajtótájékoztatón értesülhettünk róla, a rendezvény idei szlogenje: Olyanok vagyunk, amilyenek – a színház tudja.

− Véleményem szerint a színház sokkal okosabb nálunk, és sokkal jobban ismer bennünket, mint ahogyan mi saját magunkat ismerjük. A színházat mi valójában helytelenül értelmezzük, hiszen olyan elvárásaink vannak irányába, hogy felvidítson, szórakoztasson bennünket, és hogy felületes legyen, hogy mindenki megértse. A színház igyekszik ennek ellenállni, és helyette sokkal összetettebb, nehezebb témákkal foglalkozik, amelyeket természetesen a színház a maga eszközeivel vizsgál, nyíltan és szabadon, ami minket néha megijeszt – mondta Vida Ognjenović, a fesztivál művészeti vezetője.

A rendezvényt július 4-én a požarevaci „Artista” Művészek Egyesületének San o Mileni előadása nyitja meg, amely egy dokumentum előadás Milena Pavlović Barili életéről. Július 5-én a romániai Tudor Vianu társulat Opsada Venecije produkcióját mutatják be. A Kaukázusi krétakör előadást július 6-án a szarajevói Nemzeti Színház társulata játssza, 7-én pedig az Újvidéki Színház és a koperi színház Ventilátor című előadását láthatja a közönség. A pristinai Nemzeti Színház és a zaječari Zoran Radmilović színház közös Trójai nők című előadásukkal július 8-án lépnek a közönség elé. Következő nap, július 9-én a belgrádi Kortárs Művészeti Kar másodéves hallgatói Ženidba i udadba című előadásukkal zárják a fesztivált. A produkció helyigénye miatt a Kaukázusi krétakör című előadást a Szerb Nemzeti Színházban játsszák.

Az előadásokat Darinka Nikolić színikritikus, Radoje Čupić színész és Olivera Đorđević rendező összetételű zsűri bírálja majd el. A fesztivál az újvidéki Novi tvrđava teatar Polgárok Egyesülete és az Újvidéki Egyetemista Művelődési Központ rendezvénye, amelynek anyagi támogatója a köztársasági művelődési minisztérium, a tartományi kormány és Újvidék város. A belépőjegyeket június 26-ától lehet megvásárolni a Gigstix elárusítóhelyeken: az egyéni jegyeket 700, a hat előadásra szóló jegyet pedig 3500 dináros áron. Az összegbe beleszámították a rendezvényre indított buszjegy árát is, ezért a belépőjegy vásárlásakor fontos megemlíteni, igényeljük-e a szervezett utazást. A busz Čortanovcira a 21 órakor kezdődő előadásokra 20 órakor indul a Szerb Nemzeti Színház közelében lévő buszmegállótól.